Nemzetközi szakértő a CIA-börtönökről: az amerikaiak a "mocskos munkát" a lengyelekkel végeztették el
Az Egyesült Államokban nem engedélyezett a kínzás, ezért az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Lengyelországban tartott foglyokat, és "a mocskos munkát a lengyelekkel végeztette" - mondta Philippe Sands nemzetközi jogi szakértő a Gazeta Wyborcza című varsói baloldali liberális napilap keddi számában közölt interjújában.
2012. április 10. 17:50

A szakértő kiemelte, hogy a nemzetközi jog értelmében minden ország saját területén köteles megelőzni a kínzási módszerek alkalmazását, s nem tekinthető mentségnek, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után nagy nyomás nehezedett az amerikaiak szövetségeseire.


    A londoni University College kutatója szerint meg kellene kérdezni a lengyel kormányt, mit tudott 2002-ben a lengyelországi titkos börtönben alkalmazott eljárásokról, mert a nemzetközi törvények a kínzás engedélyezését is tiltják.
Kiemelte, hogy a megelőzésért a politikusok és a kormányok felelnek, és ezért fontos az amerikaiakkal kötött megállapodás jogi tanácsadói hátterének, illetve a lengyel hatóságok feltételeinek a megismerése.


A szakértő szerint az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 2002-ben készített jogi vélemények alapján engedélyezte az "erőteljesebb hírszerzési technikák" alkalmazását, és a CIA valószínűleg két évvel ezelőtti betiltásukig nem mondott le róluk.
A palesztin származású Abu Zubajda, akit Oszama bin Laden munkatársaként fogtak el, azt állítja, hogy 2002 decemberétől több hónapon keresztül a CIA ügynökei lengyelországi börtönben tartották fogva és kínozták.


A lengyel hatóságok azonban mindig határozottan visszautasították az Európa Tanács azon állításait és azokat az amerikai lapértesüléseket, amelyek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyes vezetőit Lengyelországban tartotta fogságban a CIA. Az ügyet négy éve vizsgálja a lengyel ügyészség és januárban vádat emelt Zbigniew Siemiatkowski, a lengyel hírszerző ügynökség (AW) volt vezetője ellen, akit hatáskörének túllépésével, valamint a nemzetközi jogszabályok megszegésével vádol. 

mti
MTI Hírfelhasználó