Az Élet Menete – tanulságokkal
Idén is van holokauszt emléknap. Idén is megrendezték az Élet Menetét. Itt volt a svéd házelnök is. Wallenberg centenáriumára is emlékeztek. Jó volna úgy rendezni az ilyen megemlékezéseket, hogy ne az antiszemiták röhöghessenek végül.
2012. április 16. 10:23

Kiderült néhány dolog. Például „suttyomban” át-, pontosabban elnevezték pár hónapja a dunai alsó rakpartokat. Ahogy az Elvis Presley-térelnevezés hatalmas hullámokat vetet, úgy nem volt fontos senkinek sem, hogy életmentőkről neveztek el közterületeket Budapesten. Vajon miért övezte hallgatás az elnevezéseket? Talán ugyanazért, amiért több mint tíz éve tekinti a Fidesz rejtett antiszemitizmusa megnyilvánulásának a ballib média a Páva utcai emlékközpontot?

Lássuk a Népszavát! Címlapon közlik, hogy „A rendőrség nagy erőkkel biztosította a rendezvényt, ám ellentüntetők nem zavarták meg a menetet”… Vajh mit értsünk ez alatt az „ám” alatt? Mi az „esemény”, amitől ez lett a felcím? Talán a Népszava várta az ellentüntetőket? Vagy ellentüntetés nélkül az egész Élet Menete fabatkát sem ért…?

A Népszava címlapon közli, hogy az Élet Menete kapcsán további „Írásaink a 2. és a 16. oldalon”. Jelentem: a második oldalon nincsen semmi. (Bizonyára ez is a gonosz antiszemiták műve…) A 16. oldalon tényleg van anyag, amely hangsúllyal tárgyalja a rendezvényt megelőző internetes szövegeket. Ebből tudhatjuk meg, hogy az Országgyűlés elnökét az internetes agresszió elzavarta a demonstráció környékéről is (a lap adós marad az Élet Menete szervezőinek álláspontjával, noha egyébként megszólaltatja őket). Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy a rendőrség szélsőjobboldali fenyegetések miatt biztosította nagy erőkkel a rendezvényt – ám nem történt semmi. (Ez is beszédes…)

Részt vett a rendezvényen, „sőt” beszédet is mondott Wallenberg svéd embermentő születésének századik évfordulója miatt is, Per Westerberg, a svéd országgyűlés elnöke. Mindez a Népszavának nem ért meg egyetlen betűt sem…

Reggel a budai Szilágyi Erzsébet fasorban autózva hallgattam Westerberg elnök úr nyilatkozatát a Kossuth adón. Épp azt tudhattam meg belőle, hogy Svédország „pragmatikus politikát” folytatott a II. világháború idején. Ez egyebek közt azt is jelenti, hogy a derék svédek voltak a náci birodalom legnagyobb külső nyersanyagszállítói. Westerberg úrnak azonban inkább az jött a nyelvére, hogy a svédek támogatták a Szovjet ellen küzdő finneket – ami egyébként igaz, csak éppen azt felejtette el megemlíteni, hogy a svédek a nácikkal karöltve támogatták a finneket.

No de fátylat a múltra, elég annyit megjegyeznünk, hogy mi, magyarok voltunk Hitler utolsó csatlósai (a Népszava egyik sztenderd üzenete, felböfögve évente minimum kétszer), továbbá – Dési János véleményvezér úr szíves tájékoztatása szerint – nagyszerű, hogy Erdő Péter bíboros is beszélt a rendezvényen, elvégre „Tudjuk, a katolikus egyháznak, különösen a magyarnak, van mit jóvátennie.” Hogy mást ne mondjunk, bizonyára Mindszenty kérésére tüntették el a szovjetek Pest felszabadításának másnapján örökre Wallenberget… Dési írása a lap 11. oldalán olvasható – ezt az oldalszámot viszont nem ajánlották ki a címlapra – lehet, ez is a katolikus egyház bűne…

Ja, még egy apróság. Hallgatom Westerberg svéd politikus, házelnök szép mondatait a Kossuthon a svéd „pragmatizmusról” – és közben nézem a Wallenberg-szobrot, ott a Szilágyi Erzsébet fasorban. Egyetlen koszorú, egyetlen szál virág nem sok, annyit sem érdemelt a szegény szobor, holokauszt ide, svéd diplomácia oda, MAZSIHISZ meg Népszava amoda…

Vajon miért sülnek el a holokauszt-rendezvények mindig úgy, hogy az antiszemiták röhöghetnek végül?

Weiss A. Manfréd
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Kockázatos az ellenzéknek a közös lista
  Az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson, de ha egy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó közös lista lenne, akkor akár 56 százalékot is elérhetnének a kormánypártok - ismertette a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatása eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
 • Bayer Zsolt: Ungváry egyenruhái
  Ungváry Krisztián náci egyenruhákat árul az internet erre szakosodott oldalain.
 • Elsöprő többség a Liget projekt mellett
  A hozzászólók 90 százaléka a Liget Budapest projekt folytatására kéri a fővárost a Főpolgármesteri Hivatal által a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosítása céljából kezdeményezett partnerségi egyeztetéseken - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában a projekt miniszteri biztosa.
MTI Hírfelhasználó