Századvég: Másfélszeres Fidesz fölény
A politikai erőtérben tapasztalható aktivitáscsökkenés ellenére a kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat.
2012. április 27. 14:11

A Fidesz előnye a legnagyobb ellenzéki párthoz képest több mint másfélszeres mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében.

2012. április végén a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a részvételi hajlandóság az elmúlt hónaphoz képest kis mértékben csökkent.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya áprilisban növekedett, jelenleg a megkérdezettek 41 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Április végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 25 százalék, az MSZP ebben a közegben 16 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6 százalék, a Jobbiké 8 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága mindössze 2 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 44 százalékon, a szocialisták 26 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 16 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 3 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2012. április 20-25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.
 

szazadveg.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó