Lemondatnák Gyurcsányt
A válaszadók 62 százaléka követeli Gyurcsány Ferenc végleges távozását a magyar közéletből – derült ki a Nézőpont Intézet május 7–10. között a Magyar Nemzet részére készített, ezerfős közvélemény-kutatásából.
2012. május 15. 10:25

Gyurcsány Ferenc plágiumbotránya legalább annyira köztünk élő téma, mint a 2006-ra datálható hitelvesztése.

A válaszadók 92 százaléka hallott arról, hogy a volt kormányfő pécsi szakdolgozatával plágiumbotrányba keveredett, kétharmaduk szerint Gyurcsány Ferenc ezzel erkölcsileg hibázott. A tanárképző főiskolán készült szakdolgozat ügye a kormánypártokkal (74 százalék), a Jobbikkal (75 százalék) és az LMP-vel szimpatizálók (58 százalék) elmarasztaló ítéletét is maga után vonta.

A morális elutasítást azonban nem szükségszerűen követi a politikai felelősségre vonás igénye, jelen esetben mégis a válaszadók 62 százaléka követeli Gyurcsány Ferenc végleges távozását a magyar közéletből. A volt miniszterelnököt egyedül a szocialista szimpatizánsok óvják (74 százalék szerint nem kell távoznia plágiumügye miatt), a Fidesz (74 százalék), a Jobbik (68 százalék) és az LMP pártolói (54 százalék) szerint Gyurcsánynak nincs többé keresnivalója a politikai életben.

Figyelmet érdemel, hogy ha Schmitt Pál hasonló ügy miatti lemondására emlékeztetik azokat, akik Gyurcsány Ferenc távozását az előző kérdésben nem érezték szükségesnek, akkor minden ötödik válaszadó megváltoztatja véleményét: eszerint tízből hét megkérdezett küldene selyemzsinórt a bukott kormányfőnek (69 százalék).

MNO nyomán
  • A botránykoalíció cinikus stratégiája
    Orbán Viktor Magyarország történelmi távlatokban is leggyűlöletesebb, leghazugabb ellenzékével szemben áll helyt.
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
MTI Hírfelhasználó