Drágul a méz
Sokfelé elfagyott az akác, emellett kevesebb idő jut a méheknek a nektár gyűjtésére.
2012. május 15. 10:59

A tavalyinál magasabb mézárakra számítanak az idén a méhészek, mivel sokfelé elfagyott az akác, és kevesebb idő jut a méheknek a nektár gyűjtésére is - írja a Zalai Hírlap. Tavaly a hordós akácméz felvásárlási ára 850-900 forint között mozgott kilónként, az idén viszont a méhészek reálisabbnak látják az 1000 forint körüli árat. A vegyes mézek ára - mivel azokból is kevesebb lesz az idén - a tavalyi 650-700 forintról 850-900 forintra emelkedhet.

A kistermelők által kínált, kis üvegbe csomagolt, tiszta idei termelői méz várhatóan még ennél is jóval magasabb áron jelenik meg a piacon - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület zalai szaktanácsadója a napilapnak. Hampuk Gábor hozzátette: a legkeresettebb, értékes akácméz meghatározhatja a méhészek évét.

Az idén ugyan két héttel korábban, május elején megkezdődött a gyűjtés, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak tíz napjuk volt a méheknek a hordásra. A szaktanácsadó szerint a méhészeknek az is gondot okoz, hogy a repce virágzása összeért az akácéval, így nagyon oda kellett figyelni, hogy a repcemézet időben kivegyék a kaptárakból, hogy ne keveredjen össze az akácmézzel - olvasható a napilapban.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó