Mit tesz a kormány a zsebszerződések felszámolásáért?
Elszállt a malévesek járandósága? Rabszolga módon Döbrögik kénye-kedvére? Kiterjeszthető-e a szőlőtelepítési támogatás? Mikor állhat meg a népesedési mélyrepülés? Meddig kell még tűrni az esztelen pénzherdálást? Így kell a legolcsóbban államadósságot finanszírozni? Miskolcról hajóval a Balatonhoz? Visszaállítják-e a devecseri szűrőközpontot? Költségkímélőbbé válhat-e a várandósgondozás?
2012. május 19. 09:22

Biztosak lehetünk benne, hogy az Országgyűlés hétfői ülésnapján sem fukarkodnak az interpellációkkal és kérdésekkel a képviselők. Egyszerű műfaj: elmondják, felolvassák, a kérdéseket, a válaszokat. Hangzatos üzenetek váltják egymást. Az ellenzék ostorozza az új kormány tetteit, a kormány jelesei pedig emlékeztetve a kártevő múltra, a szebb jelenről és a még szebb jövőről elmélkednek. Időnként folyamatos a zaj, az elnök csenget, majd minden párt elégedetten megtapsolja a maga szószólóját. Így történik, mindig így történik, Íme, a hétfőre tervezett felszólalások.

A frissen hatályba lépett az országgyűlési törvény és a házszabály módosításáról szóló határozat szerint változott az interpellációk és a kérdések, menetrendje.  Az új szabályok szerint az interpellációkat és kérdéseket az első körben az ellenzéki képviselőcsoportok a létszámuk sorrendjében tehetik fel, míg az ezt követően valamennyi képviselőcsoport ugyanilyen sorrendben szólalhat fel.

 

INTERPELLÁCIÓK

 

SIMON GÁBOR: (MSZP): „Elszállt a volt malévesek járandósága?" címmel - a nemzetgazdasági miniszterhez.

 

GYENES GÉZA, (Jobbik): „Mikor kívánják az egészségügyi pályához között feladatok ellátóinak munkáját úgy "beárazni", hogy reálisan tükrözze a képzettség megszerzésére tett erőfeszítéseiket, a munkájuk iránti keresletet, a munkájukkal járó felelősséget, fizikai és pszichikai megterhelést, hogy fedezze munkaerejük újrateremtésének költségeit?" címmel – az emberi erőforrások miniszterhez.

 

SZÉL BERNADETT, (LMP): „Mit kíván tenni a Belügyminiszter úr, hogy ne lehessen rabszolga módon dolgoztatni a Startközmunkásokat a helyi Döbrögik kénye-kedvére?" címmel - a belügyminiszterhez.

 

FONT SÁNDOR, (Fidesz): „Kiterjeszthető-e a 2014. után megnyíló Európai Uniós szőlőtelepítési támogatás a 2012-2013-ban eltelepített szőlőültetvényekre?" címmel - a vidékfejlesztési miniszterhez.

 

LUKÁCS ZOLTÁN, (MSZP): „A Nemzeti Kormány Nemzeti Galériája?" címmel – az emberi erőforrások miniszterhez.

 

FARKAS GERGELY, (Jobbik): „Miért nem lép fel a kormány a diákmunka rendszerben tapasztalható visszaélések ellen és nyújt megfelelő védelmet a sokszor munkaadók által kizsigerelt diákmunkásoknak?" címmel - az emberi erőforrások miniszterhez.

 

Z. KÁRPÁT DÁNIEL, (Jobbik): „Mikor állhat meg a népesedési mélyrepülés?" címmel – az emberi erőforrások miniszterhez.

 

KÉRDÉSEK

 

HARANGOZÓ TAMÁS, (MSZP): „Meddig kell még tűrni az esztelen pénzherdálást?” címmel – a belügyminiszterhez.

 

EGYED ZSOLT, (Jobbik): „Az automata gyógyszerelési rendszerről!” címmel – az emberi erőforrások miniszterhez.

 

SCHEIRING GÁBOR, VÁGÓ GÁBOR, (LMP): „Így kell a legolcsóbban államadósságot finanszírozni?” címmel - a nemzetgazdasági miniszterhez.

 

KOZMA PÉTER, (Fidesz): „Mikor lesz végre érzékelhető eredménye az előadó-művészeti törvény 2011-es, a Fidesz által kezdeményezett módosításának?” címmel – az emberi erőforrások miniszterhez.

 

PÁL BÉLA, (MSZP): „Miskolcról hajóval a Balatonhoz?” címmel - a nemzetgazdasági miniszterhez.

 

FERENCZI GÁBOR, (Jobbik): „Visszaállítják-e a devecseri szűrőközpontot?” címmel – a belügyminiszterhez.

 

BÁSTHY TAMÁS, (KDNP): „Mit tesz a kormány az Őrségi Nemzeti Park területét érintő zsebszerződések felszámolásáért?” címmel – a vidékfejlesztési miniszterhez.

 

BERTHA SZILVIA, (Jobbik): „Miért ragaszkodnak a közel 10 év alatt is bizonyítottan emberéleteket veszélyeztető lassúságú és rossz hatékonysággal reagáló 112-es segélyhívó szám kizárólagos működtetéséhez, és a 104, 105, 107 megszüntetéséhez?” címmel – a belügyminiszterhez.

 

STÁGEL BENCE, (KDNP): „Egyszerűsödhet-e és költségkímélőbbé válhat-e a várandósgondozás Magyarországon?” címmel – az emberi erőforrások miniszterhez.

Bartha Szabó József
  • Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága
    Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó