Forró és erőszakos lesz a nyár - anarchia várható?!
Nemcsak forró, de erőszakos nyárra is számítanak Dél-Európában a hitelválság okozta harag miatt. A hatóságok attól félnek, hogy a tiltakozás a turistaszezonra is rányomja majd bélyegét.
2012. május 22. 08:41

Anarchiától tart Európa eladósodott déli pereme - jegyzi meg a brit Guardian, amely szerint a megszorítások elleni tiltakozás a nyáron túllépheti a korábbi határt.

A sztrájkok, tüntetések és a szolgáltatásokat ellehetetlenítő tiltakozás megszokottá vált Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. A hatóságok azonban komoly, a turizmust fenyegető erőszakra is számítanak.

Olaszországban a rendőrség, a hadsereg és hírszerzés rendkívüli tervet dolgoz ki a lehetséges anarchia elleni fellépésre. Azért érzik úgy, hogy sietniük kell, mert az utóbbi időben már több támadás ért egyes személyeket és intézményeket is.

Az adóbehajtást végző cég, az Equitalia irodáit több támadás érte, Szicíliában elbocsátott Fiat-dolgozók szállták meg az egyik kirendeltséget.

Egy múlt heti fegyveres támadást, melyben megsebesítették egy olasz atomenergiacég vezetőjét, olasz és görög anarchisták vállaltak magukra.

Az olasz hatóságok a héten 400 helyszínen szigorítják a biztonsági intézkedéseket, sok hely és egyes személyek is 24 órás védelmet kapnak. Több mint 4000 katona is segíti a rendvédelmet.

Spanyolországban eddig csak szórványos erőszakos akciók történtek, de a kormány azt mondja: szigorítja az utcai rendbontásra kiszabható büntetéseket. A szakszervezeteknek és pártoknak például kártérítést kellene fizetniük a tagjaik által okozott esetleges anyagi károkért.

Sehol máshol nem olyan feszült a helyzet, mint jelentős részben turizmusból megélő Görögországban, ahol amúgy is nagy hagyománya van az anarchizmusnak. Athén tele van rendőrökkel. A rendőrség az állami szektor egyetlen olyan munkaadója, amely egyre inkább bővül - jegyzi meg a Guardian.

InfoRádió
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó