Nyomoznak a MAl Zrt. újabb porvihara miatt
A Nemzeti Nyomozó Iroda közölte, elrendelték a nyomozást a vörösiszap-kiporzás miatt. Illés Zoltán szerint felháborító, hogy a Veszprém Megyei Bíróság leállította a Mal Zrt.-re kiszabott 134 milliárd forintos bírság kifizetését.
2012. május 24. 08:48

„A Veszprémi Bányakapitányság korábban már határozatban követelte a IX-es és X-es kazetta lefedését, s amennyiben a cég nem tesz eleget a felszólításnak, a hivatal bírságot szabhat ki, a társaság költségére elvégezheti helyette a munkát, de végső esetben akár a gyár bezárására is sort keríthet. Igaz, ez csak a végső, legrosszabb verzió” – mondta tegnap Illés Zoltán. A környezetvédelmi államtitkár az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt köve­tően beszélt, hogy a bányakapitányság hétfőn határozatban kötelezte a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, hogy öt napon belül szüntesse meg az üzemeltetésében álló vörösiszap-tározók kiporzását.

A lap megírta, hogy a hivatal a május 16-án és 17-én történt nagymértékű, és a környezetvédelmi hatóság lőrintepusztai mérőállomásának adatai szerint a riasztási küszöbértéket lényegesen meghaladó porkoncentráció miatt döntött így. Illés Zoltán arról is beszélt, felháborítónak tartja a Veszprém Megyei Bíróság másodfokú ítéletét, amellyel leállította Mal Zrt.-re kiszabott százharmincnégymilliárd forintos bírság kifizetését. Hangsúlyozta, a bányakapitányság nem az ő hatáskörébe tartozik, de biztos abban, a szervezet helyesen, a törvények szerint járt el, és pénteken rigorózusan ellenőrzi majd, elkezdődtek-e az előírt munkálatok. Hozzátette, ha a Mal állami tulajdonban lenne, most nem kellene a port nyelnie a környék lakosságának.

Nem áll rendelkezésre a hatóságok által engedélyezett és bevizsgált technológia az átszakadt X-es tározó lefedésére – reagált a hivatal állásfoglalására Bakonyi Zoltán, a Mal vezérigazgatója. Közölte, a IX-es tározó előírások szerinti lefedésével kilencven százalékban elkészültek, s a X-es takarásán is dolgoznak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda közölte, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt a vörösiszap kolontári kiporzása kapcsán, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján.

Magyar Hírlap
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó