Áttörő magyar siker a rákgyógyításban
Először sikerült áttétes rákot teljesen meggyógyítani egy magyarországi orvos csoportnak.
2012. június 6. 10:00

A külföldön már alkalmazott speciális módszer lényege, hogy a daganat méretét először gyógyszerekkel csökkentik, így azt később már műtéttel el lehet távolítani.

Az első magyarországi eljárásnál a vastagbélrákot és annak súlyos áttéteit is sikerült megoperálni. A műsorban bemutatott Ledő Zoltánnál egy éve állapították meg, hogy vastagbélrákja van. Akkor orvosai menthetetlennek tartották. Mint elmondta, vastagbél tumort állapítottak meg nála, a tumor pedig májára volt áttétes. Akkor megműtötték és a tumorból vett mintát megvizsgálták. Úgynevezett molekuláris diagnosztika segítségével kimutatták, hogy mi okozta a rákos megbetegedést, így meg tudták határozni a megfelelő kezelést is.

„A beteg azt az információt kapja meg, hogy az ő daganatában melyik gén hibája okozta a daganat kialakulását. Az esetek egy részében ma már a terápiás döntést is segítheti, hogy olyan kezelést kapjon a beteg, mely nem lenne mindenkinek jó, de számára pont az a kezelés legmegfelelőbb”- mondta Peták István, a KPS Diagnosztikai Központ tudományos igazgatója.

Horváth Örs Péter egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának intézetvezetője elmondta: a kezelés hatására a májáttét visszafejlődött úgy, hogy a máj körülbelül egynegyedét foglalta el, és ezt már viszonylag egyszerűen el lehetett távolítani a fél máj megőrzésével.

A műtétet két hónapja hajtották végre, a beteg mostanra gyógyultnak mondható, az orvosok arra számítanak, hogy később sem újul ki a daganat.

Magyarországon évente mintegy kilencezren betegednek meg rákban, a páciensek fele gyógyíthatatlan. A szakértők szerint a molekuláris diagnosztikával felére lehetne csökkenteni a hatástalan kezelések számát.

Duna Híradó
Címkék:
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • A járvány megelőzéséhez együtt kell működni
  Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés Magyarországon, nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna - mondta Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
 • Bevethetik a honvédség mobil laboratóriumát is
  A Magyar Honvédségnek van olyan mobil mikrobiológiai laboratóriuma, amely képes diagnosztizálni a koronavírust is. A konténeres mobil labor egy karantén esetén gyorsan a helyszínre telepíthető közúton, vasúton vagy akár légi úton is. A honvédség felkészült arra, hogy segítséget nyújtson a járványvédelemben.
 • Kommunizmus ma?
  Európa nyugati fele szerencsésnek tarthatná magát, hogy nem kellett kipróbálnia élesben a kommunizmust. Ennek azonban van egy súlyos ára is. Nem fogják fel, hogy mit „veszítettek” ezzel.
MTI Hírfelhasználó