Női kvótát javasol az LMP a jelöltállításnál
Az LMP arra szólítja fel a pártokat, hogy a 2014-es jelöltállítási folyamatban alkalmazzák az általuk javasolt 33 százalékos női kvótát – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Ertsey Katalin.
2012. június 7. 13:38

    A kormányzat eddigi két évét a nők szemszögéből értékelve a képviselő azt mondta, kimutathatóan emelkedik a kormányzás minősége és csökken a korrupció szintje, ha a nők megfelelő arányban vesznek részt a döntéshozatalban. Szerinte vagy a pártoknak kellene vállalniuk női kvóta felállítását vagy egy jogszabályban kellene rögzíteni azt.


    A képviselő felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a politikában, de a cégek vezetői között is alacsony a nők aránya.
    Saját sikerükként számolt be arról, hogy elérték, hogy kinevezzenek egy női foglalkoztatási miniszteri biztost.


    Az ellenzéki politikus a nők munkába való visszatérése kulcsának a gyermekelhelyezést nevezte és azt mondta, az állam, az európai trendekkel ellentétben a családokra hárítja ezt a feladatot. Kijelentette: az LMP az óvodaihoz igazítaná a bölcsődei normatíva kiszámítását, a családi napközik normatíváját pedig felemelné a bölcsődeihez. A családi napközik nem csak a gyermekelhelyezést segítik, de munkahelyeket is teremtek - hívta fel a figyelmet, bírálva, hogy - mint mondta - a Fidesz tovább emelné a jelenleg is 120 százalékos feltöltöttségű bölcsődei férőhelyek számát.


    Az LMP véleménye szerint nem részmunkaidőt, hanem rugalmas munkavégzési formákat kellene teremteni a kisgyermekes nők számára, de ebben az ügyben ét éve nem történt előrelépés.


    Ertsey Katalin nő- és családellenes lépésnek nevezte a felsőoktatás szabályozását, mondván: azzal, hogy a kormány a műszaki és természettudományos területek felé tereli a hallgatókat, az "elnőiesedett szakokat szűkítette le".


    Végül kijelentette, azt várják, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hívja össze az utoljára 2009-ben ülésezett Nők és Férfiak Társadalmi Esélyegyenlőségének Tanácsát, valamint lásson neki a nemek közötti esélyegyenlőséget segítő, 2021-ig tartó nemzeti stratégia végrehajtásának.

mti
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó