Tovább csökkenhet az üzemanyagár
Az elmúlt hét során csökkent az üzemanyagok dollárban mért átlagos jegyzésára, ezúttal pedig a forint is a hazai autósok javára dolgozott, aminek hatására forintban mérve az átlagárak 4 százalék körüli visszaesést mutatnak.
2012. június 9. 21:39

Ennek hatására a héten nagy valószínűséggel csökkenhet majd az üzemanyagok ára a hazai kutakon - írja a Portfolio.hu.

A spanyol leminősítés, valamint a váratlan kínai monetáris lazítás ismét felszínre hozta az európai adósságválsággal és a globális növekedéssel kapcsolatos befektetői aggodalmakat. ez pedig a nyersanyagok piacára is rányomta bélyegét, az olaj árfolyama jelentősebb csökkenést produkált.

Az olaj árfolyamának esésével párhuzamosan a finomított termékárak is lefelé vették az irányt. A benzin esetében 2,3 százalékkal, a gázolajnál pedig 2,2 százalékkal esett a heti átlagos jegyzésár.

Ezúttal azonban a forint nem a hazai autósok ellen dolgozott, a hazai fizetőeszköz ugyanis az elmúlt héthez képest erősödni tudott a dollárral szemben. A hazai fizetőeszköz a héten 238-as átlagot ért el, miközben múlt héten 242-es szinten állt a jegyzés. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 4,3 százalékkal, a gázolajé pedig 4,2 százalékkal került lejjebb.

Az utóbbi napok ármozgásai alapján a lap azt valószínűsíti, hogy szerdától csökkennek majd a hazai üzemanyagárak. Ezt az is erősítheti, hogy a korábbi heti mérsékeltebb árcsökkenést a MOL nem érvényesítette az üzemanyagok áraiban. Mind a benzin, mind a gázolaj esetében elképzelhető 4-5 forintos csökkenés.
InfoRádió/Portfolio.hu nyomán
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó