Lavinát indíthat el a spanyol példa
Írország újratárgyalná mentőcsomagjának feltételeit, miután kiderült: Spanyolországtól valószínűleg nem várnak el rendkívüli megszorításokat a bankmentő csomagért cserébe.
2012. június 10. 11:04
Kapcsolódó cikkeink
> Madrid segítséget kér

Újra akarja tárgyalni Írország a 2010 novemberében kapott nemzetközi pénzügyi mentőcsomagjának feltételeit, hogy azonos bánásmódban részesüljön, mint Spanyolország, amelynek megsegítéséről szombaton döntöttek az euróövezeti pénzügyminiszterek - közölték meg nem nevezett európai források. Dublin az euróövezeti pénzügyminiszterek következő, június 21-i luxembourgi tanácskozásán fogja ezt felvetni - tette hozzá a két, egymástól független forrás.

Írország egy 85 milliárd eurós segélycsomagot kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de ennek érdekében drákói megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania. Spanyolország a segítséget az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból (EFSF) kapja, hogy konszolidálni tudja bankszektorát. Madrid akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat, de még nem döntötte el, hogy mennyit kér. Az IMF - a korábbi mentőcsomagoktól eltérően - ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.

Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter a szombati tanácskozás után azt mondta, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. Igaz a miniszterek megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munkaerőpiaci reformokat valósított meg, tett intézkedéseket a bankok tőkeállományának növelésére. Ezenkívül a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója üdvözölte, hogy Spanyolország "hiteles" összegű segítséget kap, valamint méltatta a döntést Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is.

MTI nyomán
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó