Funkcióváltás várható a kórházakban
Hétpecsétes titokként kezeli egyelőre az egészségügyi államtitkárság a kórházi struktúra átalakítására vonatkozó adatokat - tudta meg a Magyar Nemzet.
2012. június 12. 11:19

Nem tudni, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézményekben júliustól milyen változások lesznek, lesz-e például szülészet vagy sebészet. A kórházvezetők is csak saját magukat érintően kaptak írásos tájékoztatót, tehát ők sem ismerik, hogy a szomszédos intézményben milyen átalakulás várható.

A lap úgy tudja, hogy még a múlt héten is zajlottak politikai egyeztetések, s történtek változások a korábbi elképzelésekhez képest. Nem véletlenül próbálja a nyilvánosságot kizárni az államtitkárság.

– Hamarosan minden intézményt határozatban tájékoztatnak a rá vonatkozó változásokról: az új kapacitásról, azaz az ágyszámról, az ellátandó területről, valamint a progresszivitási szintekről, tehát arról, hogy a különböző szakmákban milyen szintű beavatkozásokat végezhetnek. Ezek alapján pedig megkötik az új finanszírozási szerződéseket – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: az új struktúra júliusi életbelépése a funkcióváltó kórházak esetében jelent majd alapvető változásokat.

Ezekben profilok, osztályok szűnnek meg, illetve alakulnak át. A kórházszövetség elnöke is megerősítette, hogy intézmények nem szűnnek meg. Közlése szerint a funkcióváltás nagyjából 15-17 kórházat érint, ez jellemzően azt jelenti, hogy bizonyos aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok megszűnnek, ezek helyett krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi fejlesztések történnek.

– Semmilyen szakmában, semmilyen progresszivitási szinten senki nem maradhat ki a rendszerből – szögezte le. Rácz Jenő szerint a struktúraátalakításból a finanszírozási csúszások miatt az év végéig óriási megtakarítások nem várhatók. A kórházszövetség elnöke utalt arra, hogy a struktúraátalakítást az egészségügyi államtitkárság és a kórházvezetők között lezajlott hosszas és részletes egyeztetéssorozat előzte meg. Hozzátette, hogy Cserháti Péter helyettes államtitkárral pünkösdhétfő éjjelén fejezte be az utolsó egyeztetést.

Magyar Nemzet nyomán
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Orbán: csak egy Európa van
  Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.
 • Magyarország Európában jelenleg a világító fáklya
  Udvarnoky László hangsúlyozta, hogy Magyarország már most fáklya a hanyatló Európában. Szerinte éppen ezért kétségbeesnünk nem szabad, mert igenis van esélyünk arra, hogy fennmaradjunk.
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
MTI Hírfelhasználó