Funkcióváltás várható a kórházakban
Hétpecsétes titokként kezeli egyelőre az egészségügyi államtitkárság a kórházi struktúra átalakítására vonatkozó adatokat - tudta meg a Magyar Nemzet.
2012. június 12. 11:19

Nem tudni, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézményekben júliustól milyen változások lesznek, lesz-e például szülészet vagy sebészet. A kórházvezetők is csak saját magukat érintően kaptak írásos tájékoztatót, tehát ők sem ismerik, hogy a szomszédos intézményben milyen átalakulás várható.

A lap úgy tudja, hogy még a múlt héten is zajlottak politikai egyeztetések, s történtek változások a korábbi elképzelésekhez képest. Nem véletlenül próbálja a nyilvánosságot kizárni az államtitkárság.

– Hamarosan minden intézményt határozatban tájékoztatnak a rá vonatkozó változásokról: az új kapacitásról, azaz az ágyszámról, az ellátandó területről, valamint a progresszivitási szintekről, tehát arról, hogy a különböző szakmákban milyen szintű beavatkozásokat végezhetnek. Ezek alapján pedig megkötik az új finanszírozási szerződéseket – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: az új struktúra júliusi életbelépése a funkcióváltó kórházak esetében jelent majd alapvető változásokat.

Ezekben profilok, osztályok szűnnek meg, illetve alakulnak át. A kórházszövetség elnöke is megerősítette, hogy intézmények nem szűnnek meg. Közlése szerint a funkcióváltás nagyjából 15-17 kórházat érint, ez jellemzően azt jelenti, hogy bizonyos aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok megszűnnek, ezek helyett krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi fejlesztések történnek.

– Semmilyen szakmában, semmilyen progresszivitási szinten senki nem maradhat ki a rendszerből – szögezte le. Rácz Jenő szerint a struktúraátalakításból a finanszírozási csúszások miatt az év végéig óriási megtakarítások nem várhatók. A kórházszövetség elnöke utalt arra, hogy a struktúraátalakítást az egészségügyi államtitkárság és a kórházvezetők között lezajlott hosszas és részletes egyeztetéssorozat előzte meg. Hozzátette, hogy Cserháti Péter helyettes államtitkárral pünkösdhétfő éjjelén fejezte be az utolsó egyeztetést.

Magyar Nemzet nyomán
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
  A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
 • Szuperexpresszel a fapadosok ellen
  Legyőzheti-e a nagy sebességű vasút a repülőgépet? A most 25 éves Eurostar példája azt mutatja, hogy ha odafigyelnek a részletekre, a vasút versenyképes alternatíva lehet, és egyre inkább azzá válik, ahogy nő a szén-dioxid-mentes közlekedés jelentősége.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
MTI Hírfelhasználó