IMF/EU-tárgyalások - Varga Mihály: jövő héten benyújtják a jegybanktörvény módosítását
A jövő héten benyújtják az Országgyűlésnek a jegybanktörvény módosítását, amely várhatóan eleget tesz az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak, így az utolsó akadály is elhárul a tárgyalások megkezdése elől - mondta Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken az m1 Ma Reggel című műsorában.
2012. június 15. 14:33

Varga Mihály szerint, ha az egyeztetések után a jövő héten be tudják nyújtani a módosításokat, akkor arról június végéig dönthet az Országgyűlés. Ezután már az Európai Unión és a Nemzetközi Valutaalapon múlik, hogy mikor kezdődnek a tárgyalások. A tárca nélküli miniszter azt mondta, megnőtt az esélye annak, hogy már a nyáron elinduljanak a megbeszélések.


Az ősz folyamán megszülethet a megállapodás - mondta a miniszter hozzátéve, hogy a pontos időpont a tárgyalásoktól függ, mert vállalhatatlan vagy a nemzeti érdekkel szembe menő pontokat a magyar kormány nem fog elfogadni.
Varga Mihály emlékeztetett, a jegybanktörvény vitája hosszú ideje húzódik, az Európai Központi Banknak és az IMF-nek is voltak fenntartásai a törvény benyújtott módosításával kapcsolatban.


A végszavazást ezért elhalasztotta a parlament. A módosításokat visszavonják, és az átdolgozott változatot nyújtják be az Országgyűlésnek - közölte.
Az utolsó vitás kérdésekről szólva Varga Mihály elmondta: a magyar kormány elfogadja azt a kérést, hogy újabb alelnököt és monetáris tanácsi tagot ne nevezzenek ki a mostani jegybankelnök hivatali ideje alatt.


"Amellett, hogy a jegybanktörvény módosítása megtörténik, lesz olyan megerősítő információ, amely biztosítani fogja az Európai Központi Bankot és a valutaalapot, hogy ez a kinevezés 2013 márciusáig semmiképpen nem történik meg" - fogalmazott a miniszter.

mti
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó