Bírói csűrés-csavarás - 105 magyar bíró fordult Strasbourghoz, tulajdonuknak vélik a bírói állást
A Magyar Helsinki Bizottság közreműködésével 105 bíró fordult a strasbourgi emberi jogi bírósághoz a "kényszernyugdíjazás" miatt, "örökös kiváltságuk" megkurtítására hivatkozva, kérve kártérítés megfizetését.
2012. június 23. 16:41

A közleményben utaltak arra: a bírói tevékenység felső korhatára 1869 óta 70 év volt, ám az alaptörvény és az új bírósági törvény szerint a legkésőbb ez év végén mindazoknak megszűnik a szolgálati jogviszonyuk, akik betöltötték vagy 2012-ben töltik be a 62. életévüket. A Magyar Helsinki Bizottság strasbourgi beadványa szerint ez a megoldás sérti a tulajdonhoz való jogot és a diszkrimináció tilalmát.

A szervezet azt írta: a strasbourgi bíróság korábbi ítélkezési gyakorlata alapján a bírák alappal számíthattak arra, hogy 70 éves korukig gyakorolhatják hivatásukat, ez a várakozásuk tulajdonjogi védelem alatt áll, azaz csak olyan feltételekkel lenne elvonható, mint a tulajdon például egy kisajátítás esetén. A Helsinki bizottság szerint ezen feltételeknek nem felel meg a magyar szabályozás. Példaként említették, hogy a döntést nem előzte meg szakmai konzultáció, és az nem biztosít kellő átmeneti időt az érintettek számára.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az idő előtti nyugdíjazás álláspontjuk szerint diszkriminatív is, hiszen például a közjegyzőkre, végrehajtókra, alkotmánybírókra, jogi egyetemi oktatókra, ügyvédekre eltérő, kedvezőbb rendelkezések irányadóak. Úgy vélik, diszkriminációt jelent az is, hogy a Kúria elnökére nem vonatkozik a korhatár, akik pedig 55 évnél nem idősebbek, azok három évvel tovább, 65 éves korukig ítélkezhetnek.

Az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya - az eddigi 70. életév helyett - a 62-ről fokozatosan 65 évre emelkedő általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba.

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó