A karosi Emese álma alkotója kapta az idei M.S. mester-díjat
Matl Péter munkácsi magyar szobrászművész, a vereckei emlékmű alkotója kapta idén az M.S. mester-díjat; az ünnepélyes átadó ma délelőtt volt az Epreskertben.
2012. június 28. 16:21

"A tizenegyedik alkalommal átadásra kerülő képzőművészeti elismerésben a magyar és az európai értékek együtt fénylenek" - mondta az MTI-nek Molnár Pál újságíró, a díj egyik alapítója.

A középkori magyarországi festészet legkiválóbb mesteréről elnevezett elismerést 2001-ben Mihály Gábor szobrászművésszel közösen hozták létre. A díj egy bronzszobor, amelyet a titokzatos M. S. mester 1506-ban festett Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél) című műve alapján Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotott. Az eredeti mű a hatszárnyas oltár egyik képe volt a selmecbányai Szent Katalin templom főoltárán, ma ez a kép a Magyar Nemzeti Galériában látható.

Az idei díjazott, Matl Péter szobrász köztéri szobrokat, díszkutakat, egyházi oltárokat és szobrokat készít. Köztük van az Emese álma című, fa oszlopon álló fából faragott nőalakja Zalakaroson, vagy a Munkácson álló Emlékmű a sztálini terror munkácsi áldozatainak című, homokkőből készült munkája.

1996-ban megnyerte a Magyarok Világszövetsége által kiírt millecentenáriumi szoborpályázatot a Vereckei-hágón, 841 méter magas hegyen álló emlékmű elkészítésére. A kápolna-alakú emlékmű alatt fekete gránitból oltárkő látható, a kapu hét kőtömbből áll, jelképezve a 7 magyar honfoglaló törzset. A művész a 2008-ban felavatott emlékművet egyúttal a Kelet és a Nyugat közötti kapunak tartja.

Matl Péter 1960-ban született Munkácson, Ukrajnában, ma is ott él. Szülei tanárok voltak, 1975-ben végezte el a munkácsi magyar nyelvű középiskolát. 1970-ben jelesen diplomázott az ungvári Erdélyi Béla képzőművészeti szakközépiskola kerámiaművészeti szakán. 1980-tól gimnáziumi tanárként, később dekoratőrként, majd monumentális köztéri szobrok alkotójaként vált ismertté. Munkáiból legutóbb Győrött volt kiállítása.

Munkássága elismeréseként 2003-ban megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztjét, 2006-ban a Kárpátaljai Képzőművészeti Nívódíjat, 2007-ben és 2010-ben a Kárpátaljai Boksai József és Erdélyi Béla Megyei Képzőművészeti díjat.

Művei megtalálhatók Ukrajnában, Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, Svájcban, Brazíliában és az Egyesült Államokban.

Az M.S. mester-díj eddigi kitüntetettjei: Patay László freskófestő, Rieger Tibor szobrász, Kiss Tibor festő, Nagy Benedek szobrász, Kárpáti Tamás festő, Varga Dezső restaurátor, Kő Pál szobrász, Tenk László festő, Gáspár Péter szobrász, König Róbert festő.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Példátlan erőszakhullám sújtja Amerikát
  Chicagótól New Yorkig és Los Angelesig felrobbantak az utcák: újabb erőszak- és gyilkossághullám sújtja az Egyesült Államok nagyvárosait, különösen a feketék által lakott szegénynegyedeket – miközben több demokrata politikus is a rendvédelmi szervek ellen hergel, addig csecsemők és kisgyerekek is golyó általi halált halnak az utcákon.
 • Orbán: a vírus behurcolása ellen kell védekezni
  A koronavírus Magyarországra való behurcolása ellen kell védekezni, minden egyes újabb magyarországi fertőzésnél megtalálható ugyanis valamilyen külföldi "mozzanat" - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.
 • Az Árpád-házi dinasztia négy és fél évezredes DNS-e
  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, Budapesten.
MTI Hírfelhasználó