A Politikatörténeti Intézet és az MSZOSZ ragaszkodna az állampárti dokumentumok saját kezeléséhez
Alkotmánybírósághoz fordult a Politikatörténeti Intézet és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a levéltári törvény miatt.
2012. július 3. 19:54

Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke közös közleményükben azt írták: hétfőn alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz. Ebben kérik a módosított levéltári törvény azon részének a megsemmisítését, amely kimondja: "az 1944-1989 között működött Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és jogelődei, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), ezek társadalmi szervezetei (Magyar Partizánszövetség, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, Magyar Nők Országos Tanácsa), ifjúsági szervezetei (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség, Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Kommunista Ifjúsági Szövetség, Népi Kollégiumok Országos Szövetsége, Magyar Úttörők Szövetsége), valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok és ágazati szakszervezetek iratai az állam tulajdonát képezik."

Földes György és Pataky Péter indokként többi között a tulajdonhoz és az örökléshez való jogot hozza fel, továbbá azzal érvel, hogy a kisajátítás kivételesen és közérdekből történhet. A kivételesség álláspontjuk szerint azt jelenti, hogy nem általában közérdek bizonyítása szükséges a kisajátításhoz, hanem nyomós közérdek, amely kisajátítás nélkül nem juthatna érvényre. A dokumentumok azonban jelenleg is hozzáférhetők és kutathatók - mutatnak rá a beadványban. Szintén érvként említik, hogy a kifogásolt rendelkezés által meghatározott szervezetek és működésük során keletkezett iratok tekintetében "az állampárti működés kizárt", tehát közérdek ezen az alapon sem mutatható ki.

Az alaptörvény rögzíti a kisajátítás esetén a teljes, feltétlen és azonnali kártalanítást, de a kifogásolt rendelkezéshez ilyen nem kapcsolódik - hívták fel a figyelmet a beadványozók, akik szerint a kisajátítás módjáról sem rendelkezik, ráadásul a magyar jogban nincsenek is szabályok az ingóságok kisajátítására.

Az Országgyűlés május 21-én fogadta el a levéltári törvény módosítását, e szerint az egykori állampárt - az MDP és az MSZMP -, valamint társadalmi és ifjúsági szervezeteinek iratai az állam tulajdonát képezik. A módosítás megalapozza, hogy a Politikatörténeti Intézet levéltárában őrzött közokiratok az országos levéltárhoz kerüljenek.

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
MTI Hírfelhasználó