Pénzbírságot kaphat, akinél sok készpénz van az uniós határ átlépésekor
Megbírságolhatják azt, aki az Európai Unió határán ki- vagy belépve nem jelenti a vámhatóságoknak, ha 10 ezer eurónál több készpénz vagy értékpapír van nála.
2012. július 7. 10:46

Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője az utazási szezon kezdete miatt adott ki közleményt, amelyben felhívja a figyelmet a május 1-jétől érvényes szabályozásra.    

Minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy azt elhagyó utas, akinél legalább 10 ezer eurónyi készpénz (akár különböző pénznemekben) vagy ilyen összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni - közölte.

A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál vagy egyéb hatóságnál kell megtenni, amelynek illetékességi területén az utas belépett az Európai Unióba, vagy ahol elhagyta azt.

A jogszabályváltozás miatt a vámhatóság jelentős mértékű pénzbírságot szabhat ki a bejelentési kötelezettségüket elmulasztókra. Így például 10 ezer és 20 ezer euró közötti készpénz esetén az összeg 10 százaléka lehet a bírság, 20 ezer és 50 ezer euró között 40 százaléka, 50 ezer euró fölött pedig az összeg 60 százalékának megfelelő összegű bírságot kell a helyszínen fizetni.

A szóvivő a közleményben kitér arra is, hogy az egyes tagállamok hatóságai eltérő mértékű bírsággal sújtják az elkövetőt, és az országok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között. 

MTI
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó