Oszkó szerint az Orbán-utálat kevés a sikerhez
A volt pénzügyminiszter szerint az ellenzéknek meg kell értenie: nem lehet azzal indulni a 2014-es választásokon, hogy minél többen utálják majd a Fideszt, annál többen szavaznak rájuk.
2012. július 10. 16:04

Az emberek jelentős része nem az aktuális politikai elitben gondolkodik – jelentette ki Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az m1 Ma reggel című műsorában.

Leszögezte: ez nem a Haza és a Haladásnak való útnyitás, de – mint megfogalmazta - ha nyilvános helyen eltüsszenti magát, már azt is sokan bejelentkezésnek vélik. Nincs másról szó, mint hogy lefordította a közvélemény-kutatási adatokat. Ezekből pedig az derül ki: a kormányoldalról és az ellenzékről is nagyon kritikus véleménnyel van a választók jelentős többsége.

A politikai szférának ahhoz kell alkalmazkodnia, amit a megrendelői, a választók diktálnak. Huzamosabb ideig nem maradhat úgy, hogy a választók 20-30 százaléka dönt, 70 százalékának pedig a csömör jellemzi az állapotát, ez óriási legitimációs problémája lenne bármilyen jövőbeli kormánynak – érvelt Oszkó Péter.

Beszélt arról is: sem ilyen, sem olyan irányba nem befolyásolja Bajnai Gordont, pusztán azt állítja, hogy nem lehet hosszan rágódni egy olyan stratégiai kérdésen, élére áll-e egy esetleges ellenzéki koalíciónak. Hangsúlyozta: nem ambicionálja, hogy a Haza és Haladás hirtelen politikai alakulattá formálódjon, és nem tervez politikai szerepet vállalni a következő választásokon.

Beszélt arról is: a választók hangadóinak, az értelmiségnek az a feladata, hogy érzékeltessék a politikai erőkkel, milyenek az elvárásaik a választóknak. "Értse meg végre az ellenzék, nem lehet azzal indulni a 2014-es választásokon, hogy minél többen utálják majd a Fideszt, annál többen szavaznak ránk. Ez nem egy politikai program. A Fidesz is így nyert 2010-ben, s aztán látszik, milyen komoly gondjai vannak a kormányzással" – érvelt a volt pénzügyminiszter.

"Értelmes politikai programokkal kell kiállni, a pártoknak szakpolitikusokat kell kiállítaniuk, akik meggyőzően tudnak beszélni, és bemutatják, hogy vannak értelmes gondolataik a kormányzásról, s ennek hatására szavaznak majd rájuk az emberek. Az értelmiségieknek ezt kellene kikövetelnie a politikusoktól" – tette hozzá Oszkó Péter.

m1 -Ma reggel
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó