Leányfalui gázolás: ír csűrcsavar
„Nincsenek további lépések, melyeket annak érdekében tehetnék, hogy az ír hatóságok átadják Francis Ciarán Tobint Magyarországnak” – mondta az ír Alan Shatter igazságügyi miniszter.
2012. július 12. 10:21

Az ír törvényhozás felsőháza előtt Alan Shatter igazságügyi, egyenlőségi és védelmi miniszter beszélt a Tobin-ügyről. A politikus kedd este, az európai elfogatóparancsot módosító törvényjavaslat tárgyalása közben tért ki az ír gázolóként ismertté vált férfi ügyére, akinek átadását három héttel ezelőtt utasította el az ír legfelsőbb bíróság. A Magyar Nemzethez a miniszter kommunikációs osztálya által szerdán eljuttatott beszédben Alan Shatter hangsúlyozta, valamennyi képviselő együtt érez a 2000-ben tragikus körülmények közt elhunyt gyermekek szüleivel, és továbbra is folynak egyeztetések az ügyben a magyar féllel és európai szinten.

Ennek ellenére az ír tárcavezető úgy érzi, csak ártana a magyar családnak, ha bármi módon azzal áltatná őket, van még esély arra, hogy teljesüljön a kívánságuk. Shatter felidézte, a legfelsőbb bíróság főként két okból utasította vissza június 19-én a jogsegélyt: Tobin átadását egyszer már elutasították, így eljárással való visszaélésnek minősült volna, ha másodjára ellenkező módon döntenek, a másik ok, hogy 2005-ben megszületett egy jogszabály, amely korlátozza a módosított törvények visszamenőleges alkalmazhatóságát. Ennek alapján, noha 2009-ben kikerült az ír jogszabályokból a szökés kritériuma mint a jogsegély teljesítésének feltétele, az európai elfogatóparancs módosítása Tobinra már nem lehetett hatással.

mno