Kis magyar politikaföldrajz
Havas Henrik: A Bős-Nagymaros dosszié
Elektronikus könyvként született új Havas Henrik dokumentum-kötete, „A Bős-Nagymaros dosszié”. 1988-ban kiadott mű most elektronikusan érhető csak el.
2012. július 16. 14:37

Jó dolog az e-könyv, mert az ilyen elveszettnek hitt műveket újból közzé lehet tenni.Azoknak, akik átlépve a digitális korba, már nem papíron olvasnak értékeket. Lehet, hogy nyomtatott könyvben már is nem lenne új esélye ennek az írásnak. Pedig kor- és alapdokumentum. Sőt lehet, hogy újra aktuális is lesz.

A Bős-Nagymaros Vízlépcső megépítése ellen szerveződő tüntetések, tiltakozások a nyolcvanas évek Magyarországának legjelentősebb ellenzéki eseményei voltak. A rendszerváltást közvetlenül megelőző politikai ébredés ebben az ügyben talált közös platformra. Hirtelen mindenki vízügyi szakértő lett. A Duna fogalma kiteljesedett, élő környezetének megőrzése a demokrácia kulcskérdésévé vált. Megindult a politikai erjedés, forrni kezdtek a változások.

Havas Henrik könyve az eseményekkel egy időben íródott, 1988-ban. Dokumentum-montázs, de az átélő, nem a késői kor kutatója szemszögéből. Éppen ezért érdekes: mai szemmel mennyi naivitás, lelkesedés, ugyanakkor a még élő szocialista politikai szisztéma mennyi könyörtelensége látszik tisztán és tetten érhetőn a jegyzőkönyvekből, kiáltványokból, nyilatkozatokból. Még érdekesebbek a személyes sorsok: akik egykor lázadtak, ma hogyan élnek; akik akkor a rossz ügy mellett kiálltak, ma a politikai paletta melyik színét erősítik és milyen pozícióban?

"Jelenleg a Duna két ország határán folyik. Át akarják vinni a Dunát egy másik ország területére. Jogosult-e az, hogy azt mondjuk,a vizet azonban osszuk meg 50-50% százalékban? Ez a minimum, azt hiszem. De, hogy a vizet is elvigyék, a Dunát is elvigyék, azt nem!" – mondta Gerő Ernő akkori miniszterelnök-helyettes, közlekedési miniszter még az 1950-es évek elején a könyv tanúsága szerint. Húsz évvel később a politikai alku Husak és Kádár között mégis ebbe a megoldásba torkollt. Mikor a társadalom ráébredt, mi készül, tiltakozási hullám indult meg. Hogyan próbálta elejét venni a proteszt mozgalomnak az akkori hatalom? A dokumentumok szerint erről szól a könyv. Ma olvasva egy kicsit arról is, mi lett abból a szépet akaró, összefogásra vágyó, jobbító nemzedékkel, akik nekivágtak a szocializmus lebontásának egy jobb kor reményében. Az akkori szereplők közül sokan a csúcsra jutottak az új rendszerben, függetlenül attól, melyik oldalon álltak. Mások élete megtört. Érdemes szemezgetni a sorsok között, ez a könyv mai tanulsága.

A könyv elérhető a Publio Könyváruházban (www.konyvaruhaz.info) és az iTunes tartalom-plázában.

gondola
Címkék:
  • Szijjártó: A migrációt egyféleképpen lehet megállítani
    Az Afrikából kiinduló tömeges migrációs hullámokat a jövőben csak úgy lehet megelőzni, ha kellő fejlesztési támogatást biztosítanak az afrikai országoknak, hogy azok helyben tudják tartani lakosaikat – közölte Szijjártó Péter.
  • 2021-ben lehet egyszámjegyű az szja
    Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban - jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek. A hétfői lapszámban megjelent interjúban Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához, az új intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés.
  • Újabb rasszista botrány Romániában
    A spanyolok elleni Eb-selejtező után a Svédországgal szembeni, kulcsfontosságú mérkőzés is rasszista őrjöngésbe torkollott, ezúttal egy színes bőrű svéd csatárt találtak meg.
MTI Hírfelhasználó