Újra pályázhatnak a háziorvosok
Újra pályázhatnak támogatásért a háziorvosok a "Praxis-váltás" programban, ez alkalommal a praxisvásárlásra és eszközeik fejlesztésére összesen 115 millió forintot nyerhetnek el – közölte az egészségügyi államtitkárság és az Országos Alapellátási Intézet (OALI).
2012. július 20. 15:02

Az úgynevezett praxis-váltás programot az év első felében hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága. A közlemény szerint a rendelkezésre álló300 millió forintos keret mintegy kétharmadát már elnyerték pályázók. Ennek keretében mostanáig – több mint 140 millió forintos összegből – 39 nyertes pályázó praxisvásárlását támogatták, míg eszközök és bútorzatok beszerzésére 81 pályázat több mint 41 millió forint összeget nyert el.

Az államtitkárság most kibővítette a háziorvosok számára korábban meghirdetett programot, így ebben a körben azok a 45 évesnél fiatalabb – háziorvostani vagy csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgával, háziorvosi tevékenység végzésére jogosító licencvizsgával, vagy a pályázati kiírásban felsorolt klinikai szakvizsgával rendelkező – orvosok is kaphatnak praxisjog vásárlására támogatást, akik ez év május 1. és október 31. között adásvételi szerződést kötöttek vagy kötnek.

Egy pályázó legfeljebb 4 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet. A nyertes háziorvosoknak vállalniuk kell, hogy a támogatás mértékével arányos ideig a megvásárlásra tervezett praxisban végeznek háziorvosi vagy házi gyermekorvosi tevékenységet. A támogatási kiírás az OALI honlapján érhető el, a pályázatok benyújtásának végső határideje 2012. szeptember 30. A pályázatokat a bírálóbizottság megadott szempontrendszer alapján, beérkezési sorrendben folyamatosan bírálja el, amíg a rendelkezésre álló keret tart – olvasható a közleményben.

Az, hogy a pénz egyharmada megmaradt az első pályázati körben, elsősorban annak tudható be, hogy magát a háziorvosi szakmát is egyre kevésbé választják az orvostanhallgatók, ugyanis az évi 80-90 frissen végzett háziorvosnak csupán a 25 százaléka áll munkába – írta korábban a Világgazdaság. 

MTI nyomán
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
  • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
    A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
MTI Hírfelhasználó