Fej fej mellett áll Obama és Romney 100 nappal az elnökválasztás előtt
Száz nappal az amerikai elnökválasztás előtt nincs egyértelmű favoritja a Fehér Házért folytatott küzdelemnek, a The Washington Post által vasárnap közölt adatok szerint a hivatalban lévő elnök, Barack Obama és leendő kihívója, Mitt Romney egyaránt 47 százalékos támogatást élvez a regisztrált választók körében.
2012. július 30. 06:38

Az országos közvélemény-kutatási eredményeket átlagoló Real Clear Politics szerint pedig Obama mindössze egy százalékkal vezet riválisa előtt.


A Gallup legfrissebb adatai megerősítették, hogy az amerikaiak többsége (57 százalék) továbbra is a gazdaság állapotát és a munkanélküliség helyzetét tartja a jelenlegi választás legfontosabb kérdésének, amivel kapcsolatban Romney-ban bíznak jobban, ugyanakkor 2:1 arányban Obamát tartják szerethetőbbnek.
A The Washington Post által közölt adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy azoknak az elnököknek a megítélése, akiknek az elmúlt 32 év alatt sikerült újraválasztatniuk magukat, kivétel nélkül jobb volt mint Obamáé, akinek a munkájával a júliusi adatok szerint az amerikaiak csupán 47 százaléka volt elégedett.


A számok tanúsága szerint az adott időszakban 7,5 százalékos júliusi munkanélküliségi ráta volt a legmagasabb, amellyel duplázni lehetett a Fehér Házban - ez Ronald Reagannek sikerült. Az idősebbik Bush idején az állástalanok aránya 7,7, Jimmy Carter alatt pedig 7,8 százalék volt 100 nappal a választás előtt - az újraválasztást mindketten elbukták. Az Obama vezette Amerikában a munkanélküliségi ráta jelenleg 8,2 százalék.


Emory Westennek, az Emory Egyetem pszichológiaprofesszorának a The Washington Postban vasárnap megjelent elemzése szerint Obama, aki 2008-ban viszonylag magabiztosan, 52,9:45,7 százalék arányban nyerte meg a választást, három hibát követett el, amelyek következtében idén ilyen szoros állás alakult ki a támogatottságban. Westen szerint Obamának nem kellett volna tárgyalóasztalhoz ültetni - és ezzel "magára húznia", hiteles tárgyalópartnerré tennie - a megvert republikánusokat, nagyobb ösztönző csomaggal kellett volna élénkítnie a gazdaságot, és nagyobb figyelmet kellett volna fordítania célkitűzései - így az egészségügyi reform - kommunikálására, mert ennek elmulasztása miatt belekényszerült az ellenfelei által sugallt "szabadság kontra beavatkozó kormány" ideológiai képletbe.


    A várhatóan sok százmillió dollárt felemésztő kampányháború következő jelentősebb fordulata augusztus elejére vagy közepére várható, amikor Romney bejelenti majd, hogy kit kíván maga mellé emelni alelnöknek. A Republikánus Párt augusztus 27. és 30. között a floridai Tampában tartja majd országos konvencióját, ahol a volt massachusettsi kormányzót hivatalosan is elnökjelöltté választják. A demokraták hasonló, puszta formalitásnak tekinthető tanácskozása az észak-karolinai Charlotte-ban lesz, szeptember 3. és 6. között.


    A két elnökjelölt három alkalommal, október 3-án, 16-án és 22-én vitázik majd egymással a televízió nyilvánossága előtt. A választók november 6-án járulhatnak az urnák elé, ám a választók élhetnek a korai szavazás lehetőségével is. Erre a legkorábban Iowa államban szeptember 27-től nyílik majd alkalom.

mti
  • Miért félnek Trumptól még mindig?
    Aki alternatív világértelmezési keretet és fogalom-készletet merészel használni, azt egész egyszerűen kitiltják minden létező platformról, és ezzel volt valóság, nincs valóság, egy gonddal kevesebb.
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
MTI Hírfelhasználó