Romániai népszavazás - Ponta: nem lesz újabb referendum
Victor Ponta miniszterelnök cáfolta hétfőn azt a sajtóhíresztelést, miszerint a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) újabb felfüggesztéssel és népszavazással próbálná eltávolítani az elnöki hivatalba visszatérő Traian Basescu államfőt.
2012. július 30. 13:24

"Nem szervezünk újabb népszavazást. Volt már egy, amin nyolcmillió román állampolgár Basescu ellen szavazott, még hányat rendezzünk? A dolgok világosak: Basescu nem képvisel már senkit, nincs már semmilyen legitimitása, politikai értelemben halott ember" - jelentette ki a miniszterelnök, miután a részeredményekből kiderült, hogy a referendum valószínűleg érvénytelen volt, az 50 százaléknál alacsonyabb részvétel miatt.


Ponta szerint a választók kategorikus ítélet mondtak Basescu felett, és nem tartaná méltányosnak, hogy Crin Antonescu ideiglenes államfő - korábbi ígéretéhez híven - visszavonuljon a politikától, a vesztes Basescu pedig visszatérjen az elnöki hivatalba. Basescu felfüggesztése után Antonescu ugyanis azzal próbálta eltökéltségét bizonyítani és a referendumra mozgósítani az embereket, hogy bejelentette: visszavonul a politikától, ha Basescu visszatér az elnöki hivatalba.


"Antonescu továbbra is az USL elnökjelöltje. Hát milyen országban élünk? Amikor 85 százalékkal győzünk, 15 százalék ellenében, a vesztes megy az elnöki hivatalba, a győztes pedig vonuljon vissza? Szó sem lehet ilyesmiről!" - mondta Victor Ponta.
A miniszterelnök a nyilatkozatát a román hírtelevíziók úgy értelmezték, hogy elismerte a népszavazás érvénytelenségét és Basescu visszatérését a hatalomba, de a maga részéről a politikai csatározás folytatására készül.


Traian Basescu az urnazárás után azt mondta, amikor visszatér az elnöki hivatalba, megpróbálja a társadalmi megbékélést előmozdítani.
"A társadalmat megosztó törésvonalak annyira mélyek, hogy nekem elsődleges feladatom a társadalmi megbékélés előmozdítása lesz. Ponta foglalkozzon az IMF-fel, a fizetésekkel és nyugdíjakkal, ha ragaszkodik ahhoz, hogy miniszterelnök maradjon. De csak akkor, ha ragaszkodik hozzá. Nekem a társadalmi megbékélés a célom" - mondta a referendum utáni éjszakán a tisztségébe visszatérni készülő Traian Basescu felfüggesztett államfő.

mti
MTI Hírfelhasználó