Segítség a mélyszegénységben élőknek Ózdon
Az állam, a vállalatok, a városvezetés, a civilek és a lakók együttműködése eredményeként hétfőn átadták a Borsod megyei Ózd Velence és Hétes telepén a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) Csillagpont Szolgáltatóházat.
2012. július 30. 15:57

A beruházás része a tavaly elindított, nyolc magyarországi helyszínen megvalósuló, hazai finanszírozású, mintegy 410 millió forintos összköltségvetésű "Bizalom és Munka" programnak.


Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a többségében romák lakta Hétes-telepen azt mondta: a kormány "Bizalom és munka" programja a mélyszegénységben élők felzárkózása érdekében a rövid távon ható juttatások rendszere helyett a hosszabb távú öngondoskodást segítő beavatkozásokra fókuszál.


A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű családok felzárkózását elősegítő "Bizalom és Munka" mintaprogramot még 2011-ben dolgozta ki a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, amelyet helyi szinten a minisztérium szakmai intézete, a TKKI valósított meg.
A modellprogram része az integrációt teljesen új alapokra helyező, tavaly év végen elfogadott Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiának. A komplex programban a résztvevők lakhatási és lakókörnyezeti körülményei javultak, de egyéni képességeik fejlesztésére is lehetőséget kaptak, valamint szakmai képzésben részesültek, amelynek részeként a gyakorlati képzés során például maguk is szerepet vállaltak a környezetük megújításában.
 

Balog Zoltán hangsúlyozta: korábban is volt példa a hátrányos helyzetűek felzárkózásának támogatására, ám ekkora összefogást most először értek el.
Most az önkormányzat, civil szervezetek, az áramszolgáltató, az egyházak, sőt maguk az érintettek is segítenek, aktívan részt vesznek a munkában, mellettük pedig ott van az állam, amely biztosítja a kellő támogatást – mutatott rá.


Az ózdi Velence-telepen 3 szociális bérlakást újítottak fel teljeskörűen; a frissen átadott TKKI Csillagpont Szolgáltatóházban közösségi programok megvalósítására, tanácsadásra alkalmas helyiségeket alakítottak ki, ezen 36, az építőipari karbantartó képzésen részt vevő ember dolgozott, emellett a közösségi terek kialakításához kapcsolódóan egy játszótér is épült.


A Hétes-telepen az ELMÜ-vel és az ÉMÁSZ-szal együttműködve 45 szociális bérlakásba szereltek fel kártyás villanyórát, 12 hétesi foglalkoztatott és 35 hétesi önkéntes huzalozta át az életveszélyes vezetékhálózatot.


Mindkét ózdi telepen egyaránt sikerrel működött a kiskert program, amelyben a TKKI szakemberei 60 háztartásnak biztosítottak vetőmagot és képzést. Az építőipari és a kertészeti képzések során összesen 151 ember szerzett tanúsítványt. A 700 főt számláló Velence-telepen és a 400 lakosú Hétes-telepen sikeres volt a közösségfejlesztő programelem is.
 

mti
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó