Miben állapodott meg Schmitt Pál a NOB elnökével?
Schmitt Pál korábbi államfő szerint készítenie kellene a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak egy adatbázist a himnuszokból, és jóváhagyatni az egyes himnuszokat az országokkal, így elkerülhető lenne az, hogy nem a várt dallamok csendülnek fel az eredményhirdetéskor. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke erről az InfoRádiónak adott interjúban beszélt.
2012. augusztus 2. 15:26

Fájónak nevezte Schmitt Pál, hogy 1968 óta első alkalommal nem lehet ott az olimpián, de mint mondta, ebben állapodott meg Jacques Rogge-gal, a NOB elnökével, miután lemondott a MOB éléről a nemzet egységének védelme érdekében.

Schmitt Pál elmondta azt is: tájékoztatta Rogge-ot arról is, hogy van még ezzel kapcsolatban egy peres ügye, mert érzése szerint a Semmelweis Egyetem jogtalanul vette el a kisdoktori címét.

"Én magam jutottam arra a döntésre, hogy amíg ez az ügy nem tisztázódik, addig felfüggesztem aktivitásomat a NOB-ban. Megállapodtunk Jacques Rogge-gal, hogy az év vége felé visszaáll a régi rend, visszakapom a környezetvédelmi és sportbizottságot, amelyet 16 éve vezetek, és folytatom a NOB-tagságomat. Sajnos ebbe az időszakba beleesett az olimpia" - fogalmazott Schmitt Pál, hozzátéve: ellenkező esetben tegnap biztosan bejelentkezett volna éremátadásra Gyurta Dániel versenyszámánál.

"Megszoktam, hogy nagyon sok dolgom van az olimpia alatt, 21 évig voltam a MOB elnöke. De ezt hozta az élet, megpróbálom fegyelmezetten tudomásul venni, és ugyanúgy szurkolok, tartom a kapcsolatot a versenyzőkkel, mint korábban" - mondta.

Mint mondta, volt protokollfőnökként is lett volna dolga - például a himnusz ügyében. Véleménye szerint elsősorban a szervezőbizottság hibázott, hiszen a magyar himnusz minden olimpián elhangzik, így lehet tudni, melyik a hivatalos változat. Az olimpiákon lejátszandó magyar himnusz 45 másodperces, hangszeres változat - emlékeztetett.

Schmitt Pál szerint egyébként a NOB is hibás, mert nem ad ki egy adatbázist. Egyetlen CD-re fel lehetne tenni a 204 tagállam hivatalos himnuszát, ezt jóváhagyatni a nemzeti olimpiai bizottságokkal, és akkor a kérdés egyszer és mindenkorra rendezve lenne - mondta Schmitt Pál.

A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökével, Schmitt Pál korábbi államfővel készült beszélgetést teljes terjedelmében meghallgathatják ma este hét órától az InfoRádió Aréna című műsorában.       

InfoRádió
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó