Fogászati kezelésért menekülnek a romák Kanadába?
Jason Kenney bevándorlási miniszter szerint több magyar állampolgár azért kért menedékjogot Kanadában, hogy gyermekeik igénybe vehessék az ingyenes fogászati ellátást, s a kezelések után hazautaznak. A minisztert a kanadai határrendészet ügynökei tájékoztatták erről - derül ki a kanadai Postmedia News tudósításából.
2012. augusztus 8. 08:49

Mindezt csodálkozva olvashatjuk idehaza, hiszen a gyermekek fogászati ellátása - a fogszabályozást leszámítva - ingyenes. Ráadásul a 3-18 év közöttiek évente kétszer csoportos szűrővizsgálaton is részt vesznek. Az ellátás 18 éves korig térítésmentes, Szabó Máté ombudsman tavalyi jelentése szerint a gyermekek szüleit még az útiköltséggel sem lehet terhelni. A kisebb falvakból ugyanis más településre kell utazni a vizsgálatra és a kezelésekre.

A magyarok a kanadai hatóságok szerint mégis nagy létszámban veszik igénybe a számukra ingyenesen biztosított ellátásokat, amelyek eddig a szemészetre, a fogászatra és a gyógyszerekre is kiterjedtek. Arról már eddig is voltak visszajelzések, hogy az itthon szintén ingyenes szemészeti vizsgálatok a nyomorban élők számára elérhetetlenek, mert a szemüveget már nem képesek megvenni. (Hat dioptria alatt az egészségbiztosító nem ad támogatást.) A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes orvosai két év alatt kétezer embert vizsgáltak meg az ország különböző nyomortelepein, és azt találták, hogy sokszor a gyerekek még a táblát is alig látják, nemhogy a rajta levő betűket.

Intő jel lehet tehát nemcsak a kanadaiaknak, hanem a magyar egészségügyi és szociális államtitkárságnak is, hogy a magyar menekültek átlagosan 150 ezer forintos számlát csináltak tavaly Kanadában. Ezzel a kezelést igénybevevők létszámban és költségben is a második helyen végeztek a mexikóiak mögött. Igaz, ez még mindig csak töredéke annak az átlagosan 11 millió forintnak, amibe egy-egy magyar menekült kerül a kanadaiaknak.

Az aranykornak azonban vége, a kanadaiak megelégelték, hogy ők fizessék a magyarok kezelését, akiknek menedékkérelmét egyébként tavaly 91 százalékban elutasították. Lapunk korábban úgy találta, a magyar romák a nagyvonalú szociális támogatásokért és az úgynevezett startpénzért utaztak tömegesen Kanadába. A jövőben nemcsak a bevándorlást szigorítják meg - hazánkat várhatóan a biztonságos országok közé sorolják - az ingyenes ellátások körét máris a szűkítették, júliustól a gyógyszerért, a szemészeti és a fogászati ellátásokért is fizetni kell.

Heti Válasz Online
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó