Jó magyarnak lenni az Olimpiai Faluban
Bár a magyarok pólóin és melegítőin nem a "Hungary", hanem a "Magyarország" felirat látható, már sokan megtanulták, hogy mely országot rejt a név. Szabó Bencére, a MOB sportigazgatójára a "Ria-ria, Hungária" rigmussal köszöntek dán szurkolók az Olimpiai Parkban.
2012. augusztus 12. 11:58

A Magyar Olimpiai Bizottság Londonban tartott sajtótájékoztatón jelentett be, hogy fél éves munka után elkészült a MOB "Sportfejlesztési irányai és területei" című tervezet, amely azon kormányzati akaratra épül, hogy több támogatást kapjon minden, ami sport. A tervezetet elsőként Áder János köztársasági elnöknek mutatják be a napokban, majd a miniszterelnöknek, s utána kerül a tervezet megtárgyalásra és elfogadásra a parlamentbe.

A sajtótájékoztatón természetesen legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan csoportosították a sportágakat a MOB szakértői, és melyek lesznek azok a sportágak, amelyek kiemelt támogatásra számíthatnak.

Borkai Zsolt elmondta: jól tudják, hogy a tervezetnek ez a legérzékenyebb pontja, de muszáj volt határokat szabniuk ahhoz, hogy ne aprózódjanak el a támogatások.

Mint a tanulmányból kiderül, az elmúlt évtizedben gyakorlatilag 11 egyéni- és két csapatsportág (vízilabda és kézilabda) határozta meg a magyar sport eredményességét. A MOB által négy csoportba osztott sportágak így néznek ki:

I. csoport (amelyek az elmúlt 12 évben meghatározták a magyar versenyport eredményességét): atlétika, birkózás, judo, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna úszás, vívás, korcsolya II. csoport (azon egyéni sportágak, amelyek az elmúlt 12 évben részt vettek olimpián, de egy-egy alkalmon túl nem voltak eredményesek): asztalitenisz, evezés, hosszútávúszás, kerékpár, mountain bike, műugrás, ritmikus gimnasztika, sí-biatlon, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, taekwondo, tenisz, triatlon, vitorlázás III. csoport (2000. óta nem tudtak csapatot vagy versenyzőt kvalifikálni olimpiára): curling, BMX, golf, gyeplabda, íjászat, lovaglás, rögbi, röplabda, snowboard, szánkó, tollaslabda IV. csoport (az állam által TAO kedvezménnyel támogatott csapatsportágak): jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda.

A Szabó Bencével, a MOB sportigazgatójával, olimpiai bajnok vívónkkal folytatott beszélgetésünkből kiderült, hogy a MOB-vezetésben ő volt a legoptimistább az esélylatolgatásokkor illetően.

- Jártukban-keltükben, más országok küldöttségeivel találkozva kapnak visszajelzéseket a mieink nem várt csodálatos szereplése miatt?

- Abszolút! Az egész Olimpiai Faluban csodaszámba megy, amit eddig elértek a sportolóink, és hiába nem "Hungary" hanem "Magyarország" felirat van a pólóinkon és a melegítőinkön, már egyre többen ismerik ezt a nevet is. Nagyon jó magyarnak lenni az Olimpiai Faluban, annyian gratulálnak más csapatok és a vezetőik. Valamelyik nap dán szurkolók jöttek velem szembe, s amikor az egyikőjük a pólómat látva, rossz magyarsággal odakiabálta, hogy "Magyarország", a másik öt dán elkezdte a "Ria-ria, Hungária!" rigmust kiabálni. Nem véletlen az elismerés, hiszen mindenkinek feltűnik, hogy egy ilyen kicsi ország ekkora eredményt ért el.

- A pekingi mélyponthoz képest minek köszönhető ez a négy évvel későbbi csoda?

- Risztov Éva például sokak számára csoda, de szakmai berkekben tudtuk, hogy mire képes, és az első háromban ott tud lenni.

- De a MOB hivatalosan csak három aranyban reménykedett...

- Engem kivéve! Én ötre tippeltem és összesen tizenöt éremre. Kaptam is a fejemre, hogy túlságosan optimista vagyok. Nem szabad kishitűnek lenni és bízni kell a sportolóinkban, hiszen kiváló edzőink és versenyzőink vannak, annak ellenére, hogy olyan szerény körülmények között és versenyeztetés mellett kell dolgozzanak, mint az utóbbi időszakban. Úgy látszik, a magyar virtus és a kiváló szakemberek még kitartottak. De eljött az ideje, hogy koncepciózusosabb munka folyjon, és tudatosabban, hosszú távra tervezve szervezzük át a magyar sportot.
Akkor nem lesznek ekkora különbségek a jóslatok között, és nem csak óhajok fognak elhangzani az olimpiai szereplésről, hanem reálisabban lehet tervezni.

- A sajtótájékoztatón elmondta, hogy a most érmeket szerzők kilencven százaléka maximális törődést kapott a MOB-tól, és volt olyan, hogy szövetségekkel kellett csatározniuk azért, hogy több támogatást adjanak valakinek. Például Pars Krisztiánnak. Mennyi beleszólása van/lesz a MOB-nak abba, hogy a sportszövetségek mire költsék a támogatásokat?

- Ez jó kérdés. Én azt szeretném, ha a MOB markánsabban kontrollálhatná, kérhetné számon és avatkozhatna bele, hogy mire költik a pénzt a szövetségek. Sajnos, nem lehet megadni a teljes önállóságot nekik, mert sokszor kiderült, hogy nem jól működő szövetségek adósságokat halmoztak fel, APEH-tartozásaik vannak, vagy például bizonyos edzők azért nem kapnak megfelelő támogatást, mert nincs benne a pixisben, vagy mert nem a szövetség elnökének a szekerét tolja. A jövő kérdése, hogy ez az ellenőrzés hogyan fog működni.

- A MOB most bemutatott tervezet nem egy kormányciklusra készült...

- Szükség lesz hozzá a mindenkori kormány támogatására, hiszen nyolc évre előre tekintő tervezetről van szó.

- Utolsó kérdés: a vívás, az ön hajdani sportága. Szilágyi Áron megmutatta, hogy fel lehet támasztani halotti poraiból a hosszú évtizedekig magyar siker sportágnak számító vívást - de hogyan még?

- Új elnök, új elnökség lett a szövetségben. Adjuk meg nekik azt az esélyt és bizalmat, hogy elinduljanak a maguk útján. Csodálatos Szilágyi Áron aranyérme, de összesen 7 pontot szerzett a vívás.
Pekingben 14-et, ami szintén kevés volt, ha az athéni 28-hoz hasonlítjuk. Gyökeres változásokra van szükség a sportágon belül. Reméljük, hogy az új vezetés ezt megteszi.

HVO
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó