Mennyi jár az olimpiai bajnokoknak?
Jelenleg az aranyérmes olimpikonok 213 ezer forintos havi juttatást kapnak, miután betöltik a 35. évüket - mondta Török Olivér, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke. Hozzátette: az ezüst- és bronzérmesek, továbbá edzőik és özvegyeik is részesülnek juttatásban.
2012. augusztus 14. 22:35

Az, aki aranyérmet szerez az olimpián, az előző évi országos szintű bruttó nominál átlagkeresetnek megfelelő összeget kap adómentesen járadékként. Ez most 213 ezer forint - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke az InfoRádió megkeresésére.

Török Olivér hozzátette: az ezüstérmes az olimpiai bajnoki járadék 60 százalékát (127800 forintot) kapja meg, a harmadik helyezett pedig a 40 százalékét (82500 forint).

A kétszeres olimpiai bajnoknak 20 százalék nagyobb összeg jár - ami jelenleg 255600 forintnak felel meg. A háromszoros bajnok 140 (288200 forint), a négyszeres pedig 160 százalékot (340800) kap.

Az edzők és az özvegyek is számíthatnak járadékra: az érmeseknek járó összegnek az 50 százalékát kapják meg.

A MOB nem tesz különbséget az egyéni érmesek és a csapatjátékosok járadéka között.

Arra a kérdésre, hogy várható-e változás az összegeket illetően, Török Olivér azt mondta: a járadék esetében nem valószínű, de az érmesek és a helyezettek Pekinghez képest nagyobb jutalmat kapnak majd.

InfoRádió
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
 • Az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus történészi szemmel
  Mérföldkő - kiszabadították a katolikus világtalálkozó emlékezetét a tévhitek és a marxista történelemértelmezés fogságából.
MTI Hírfelhasználó