Aszály, jég és vihar tizedelte eddig idén a mezőgazdaságot
Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot a mezőgazdaságban, de helyenként a tűzesetek és a fagyok is nehéz helyzetbe hozták a mezőgazdaságból élőket.
2012. augusztus 15. 10:43

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. augusztusig több mint 800 növénykár-bejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 800 millió forintot. Az új díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítás lehetőségével a Generalinál közel 600-an éltek, a károk felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.

Az összes kár döntő többségéért a jégverés (91%) a felelős, ezt követik a fagykárok (4%), az aszály, a vihar (2-2%) és a gabonatáblákban, kukoricásokban keletkezett tűz (1%). A szakemberek tapasztalatai alapján azonban még mindig nem dőlhetünk hátra, az év ezen időszakában is számtalan veszély leselkedik a gazdák növényeire, veteményeseire. Augusztus végén is várhatóak pusztító viharok, de a tél érkezésével számítanunk kell a gyorsan beköszöntő talaj menti fagyokra is. 

„A legveszélyeztetettebb régió a Generali kockázatbecslése alapján Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megye, míg kisebb a kockázat a Dunántúl nagy részén. Zala megyében például van olyan ügyfelünk, akinek 20 millió forintos kárt okozott a repcéjében a jégverés, de az ország más pontjain is tizedelt  idén az időjárás, az előbbi példán kívül volt tízmillió forintos kárunk dinnyében, hagymában, de van olyan ügyfelünk, akinek a mustár veteményében tett 8 millió forintos kárt a jég.” – mondta még el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág igazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokkal már együtt kell élnünk, és az ilyenkor szokásos augusztusi jég- és viharszezon is még előttünk áll.

Bár a lehető leghamarabb szeretné minden ügyfelét kártalanítani a társaság, tudni kell, hogy a növényekhez kapcsolódó valós kárérték megállapításához meg kell várni azt a növekedési stádiumot, amikor a tényleges kár kimutatható. Ilyenkor több szemlét tartanak a kárszakértők, és a végleges kárösszeget a betakarításkor határozzák meg.

gondola.hu
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó