Hasmenés gyermekkorban
Hogyan ápoljuk hasmenéses gyermekünket, mikor kell orvoshoz fordulni és mit lehet tenni a megelőzés érdekében?
2012. augusztus 22. 11:34

A gyermekkori hasmenés igen gyakori és inkább zavaró, mint veszélyes jelenség. Mégis minden szülő számára fontos a hasmenéssel járó fertőzések és nem fertőző betegségek ismerete. Hogyan ápoljuk hasmenéses gyermekünket, mikor kell orvoshoz fordulni és mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Cikkünkben ezeket a témákat járjuk körbe.

Hasmenés esetén a széklet napi mennyisége megnő (napi 3 vagy több alkalom), vagy állománya hígul (vizes székletürítés), a kettő legtöbbször együtt jár. Általában valamilyen vírus, baktérium, vagy parazita által okozott gyomor-bélrendszeri fertőzés egyik tünete. Az infekciók előfordulása az életkortól, a környezettől, az évszaktól és az egyén immunológiai állapotától függ.

A hasmenés lehetséges okai

Fertőzés esetén a patogének szennyezett ivóvízzel, emberek közti érintkezés során (gyermekközösségekben) és a nem megfelelően tárolt és elkészített étellel juthatnak be a szervezetbe.

A leggyakoribb kórokozók:

Vírusok: rotavírus, calicivírus, adenovírus
Ezek könnyen terjednek gyermekközösségekben, családban a tünetek általában pár nap alatt megszűnnek, mégis elsősorban csecsemőknél fennállhat a kiszáradás veszélye.

Baktériumok: szalmonellák, Campylobacter, Yersinia, különböző E.coli törzsek, Clostridium difficile.
A bakteriális fertőzések forrása általában szennyezett, nem megfelelően kezelt étel. Gondoljunk a nyáron jellemző szalmonella baktériumok által okozott, akár tömeges ételmérgezéses esetekre, melyet általában a tojás vagy tojással készült ételek okoznak.

Paraziták: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium.
A paraziták többek között a szennyezett ivóvízben és a természetes vizekben fordulnak elő. A fertőzés lefolyása igen változatos a tünetmentességtől a több, mint két hetes elhúzódó hasmenésig.

A hasmenéssel járó fertőzések a gyermekkor velejárói. A tartósan – akár több héten keresztül – fennálló hasmenés hátterében azonban egyéb okok is állhatnak. Ilyen esetben szükséges lehet a beteget kivizsgálni táplálékallergia, laktóz intolerancia, valamint a gyomor-bélrendszer nem fertőzéses eredetű megbetegedései (cöliákia, különböző gyulladásos bélbetegségek) irányába. Hasmenés – különösen csecsemő- és kisgyermekkorban – ezen kívül kísérő tünete lehet egyéb fertőző betegségeknek is, mint a középfülgyulladás, agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás.

A gyomor-bélrendszeri fertőzések tünetei

A fertőzés kezdeti jele általában a görcsös hasi fájdalom, melyet rövid időn belül követ a hasmenés. Ehhez olyan kísérő tünetek társulhatnak, mint a láz, émelygés, étvágytalanság, hányás, testsúlycsökkenés, kiszáradás. Vírusos megbetegedések esetén gyakran a magas láz és a hányás után jelentkezik a hasmenés.

Egyes kórokozók hatására (pl. enterotoxint termelő E.coli) folyadék áramlik a bélbe, de a nyálkahártyája nem károsodik, vagyis "csak" vizes székletürítést okoznak. Más kórokozók (szalmonella, Campylobacter) toxinjai a bélnyálkahártyát is károsítják, melynek eredménye a véres, nyákos hasmenés. Antibiotikum kezelés következtében pedig álhártyás vastagbélgyulladás alakulhat ki.

A folyadékvesztés az aktuális és az utolsó mért testsúly különbségéből adható meg legpontosabban. Ha ez kevesebb, mint a testsúly 5%-a enyhe, 5 és 9% között közepes, 10% felett pedig súlyos a kiszáradás. Az esetleges kórházi kezelés szükségességét a folyadékvesztés mértéke határozza meg.

A kiszáradás jelei

 • Száraz, kicserepesedett ajkak
 • Síráskor a könnyek hiánya
 • Beesett szemgolyók
 • Behorpadt kutacs
 • Kis mennyiségű, sötétsárga, vagy teljesen hiányzó vizelet
 • Száraz bőr

A hasmenéssel járó fertőzések kezelése

Első és legfontosabb feladat a kiszáradás megelőzése, ennek érdekében nagy mennyiségű folyadékot kell itatni a beteggel. Enyhébb esetekben, ha a gyermek nem hány és nem mutatkoznak rajta a kiszáradás jelei, továbbra is fogyaszthatja a megszokott ételeket és italokat, több kisebb étkezésre lebontva.

A hasmenés folyadék- és elektrolitveszteséggel jár. Ezért fontos ezek pótlása, melyre ásványi anyag tartalma miatt a tiszta víz a legalkalmasabb. A szénsavas üdítők és a cukros gyümölcslevek kerülendők. Ha a beteg nem itatható, kórházban kell kezelni. Itt glükóztartalmú elektrolit oldattal (orális folyadékpótló sókészítmények), majd vízzel itatják. A sokkos, hányó gyermek intravénás folyadékpótlásra szorul.

A megfelelő folyadékbevitelt követheti a táplálékbevitel. A hiányállapotok megelőzése érdekében fontos a táplálást mielőbb megkezdeni, a csecsemőt nem szabad koplaltatni, a szoptatást folytatni kell. Átmeneti laktózintolerancia (főleg csecsemőknél) kialakulhat, ezért laktózmentes tápszer, nagyobbaknál pedig a tej mellőzése javasolt.

Ajánlott élelmiszerek

Elsőként kefír, túró, joghurt, babapiskóta, keksz, kétszersült adható, majd a kifli, főtt burgonya és a rizs is bevonható, a húsok közül pedig a párolt csirkemell javasolt. Finomra reszelt alma és banán szintén fogyasztható. Akkor sem szabad koplaltatni a gyermeket, ha az étel adásától a hasmenés fokozódik.

Gyógyszeres kezelés

A bélmozgást csökkentő szerek csökkentik ugyan a széklet mennyiségét és a fájdalmas hasi görcsöket, de a lelassult bélmozgás hatására toxinok szívódhatnak fel, ami végső soron ront a beteg állapotán. Ezek a szerek 3 éves kor alatt kerülendőek.

Az adszorbensek (széntabletta) előnye, hogy felületükön megkötik a baktériumokat és toxinokat, de sajnos a tápanyagokat, antibiotikumokat is kiviszik a szervezetből. Bizonyítottan bakteriális eredetű fertőzések esetében antibiotikumot általában csak a nagyon fiatal és a legyengült immunrendszerű gyermekek kapnak.

A gyermek maradjon az ágyban, a hasi görcsöket melegvizes borogatással enyhítsük. Súlyos, csillapíthatatlan láz, szűnni nem akaró hasmenés, véres széklet, ismételt hányás és a folyadék elutasítása esetén tanácsos orvoshoz fordulni.

A következő adatok lehetnek fontosak az orvos számára:

 • Mikor kezdődtek a tünetek
 • Volt-e láz, ha igen mekkora
 • A székletek színe, szaga, gyakorisága
 • Hányások száma
 • Az utolsó vizeletürítés időpontja
 • Egészséges állapotban utoljára mért testsúly
 • A gyanúba fogható élelmiszerek
 • Esetleges rendkívüli körülmények (utazás, állattal való találkozás)

A hasmenéssel járó fertőzések megelőzése

Általánosságban elmondható, hogy a hasmenést kiváltó fertőzések gyorsan és könnyen terjednek. Sokszor még a hasmenés elmúltával is fertőzőképes a beteg. Bármi közvetítheti, ami érintkezett a kórokozókkal, vagyis a gyermek játékai, a pelenkázó, a kéz, elég ha a gyerek a szennyezett tárgy megfogása után a szájába veszi a kezét.

A gyermekek és környezetük sajátosságaiból kifolyólag általában lehetetlen őket a hasmenéssel járó fertőzésektől megvédeni. Néhány "biztonsági intézkedés" azonban csökkentheti ezek előfordulását.

 • Első a gyakori és alapos kézmosás, különösen WC-használat után és étkezés előtt. Gondoljunk rá, hogy a gyermekek sokkal gyakrabban nyúlnak a szájukba és esznek kézzel, ezzel pedig kórokozók juthatnak be a szervezetükbe.
 • A beteg gyermeket ne vigyük közösségbe.
 • Tartsuk tisztán a konyhai és fürdőszobai felületeket a lakásban.
 • A zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg.
 • A nyers húst vásárlás után minél rövidebb idő alatt tegyük be a hűtőszekrénybe, vagy készítsük el. A maradékot se hagyjuk sokáig szobahőmérsékleten állni.
 • Soha ne igyon a gyerek a természetes vizekből, köztéri kútból.
 • Az állatok etetéséhez használt edényeket és azok ketreceit külön mossuk el, lehetőleg a kerti csapnál.
Egészségkalauz - Ehardt Andrea
 • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
  Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
 • Lemeszelt vagonok
  A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
 • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
  A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó