Hévíz a legnépszerűbb vidéki város
A világ legnagyobb fürdésre is alkalmas természetes gyógytava komoly turisztikai előnyt jelent Hévíznek, ahhoz azonban önmagában talán még kevés lenne, hogy hazánk legnépszerűbb települése legyen.
2012. augusztus 22. 16:00

Az idén újra elnyert cím annak is köszönhető, hogy folyamatosak a fejlesztések, és a vizes programok mellett kulturális, gasztronómiai élményeket is kínál a város, de az aktív pihenést keresők sem unatkozhatnak.

A legnépszerűbb vidéki település továbbra is Hévíz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben 990 980 vendégéjszakát töltöttetek el a városban, ami harmadával több mint a sorban utána következő Hajdúszoboszlón. Az eredmény annak fényében különösen értékes, hogy tavaly számos turisztikai régióban csökkent a vendégéjszakák száma, Hévíz esetében viszont ez több mint 6 százalékkal nőtt. Az idelátogatók valamivel több mint fele belföldi turista, igaz, a vendégéjszakák mintegy kétharmadát a külföldiek adják.

A város egyedülálló adottsággal rendelkezik, amelyre kiválóan lehet alapozni itthon és külföldön egyaránt, de a Hévízi-gyógytó önmagában nem elegendő - hangsúlyozta ki Papp Gábor, a város polgármestere. A felújított belváros, a megújított római kori romkert mellett folyamatosan bővítik a kulturális programkínálatot is, legyen szó zenéről, színházról, irodalomról, vagy akár gasztronómiáról. A legfőbb érték továbbra is a Hévízi-tó, amely a világ legnagyobb fürdésre is alkalmas természetes gyógytava. Fontos, hogy védelmére kiemelt figyelmet fordítsanak: a közelmúltban megerősítették a tó természetes határait, és növényeket telepítettek a partra, amelyek részben a víz minőségéért, részben az esztétikus megjelenésért "felelősek".

Az önkormányzat mindig is fontosnak tartotta a városmarketinget, ebben pedig a helyi turisztikai egyesület mellett már évek óta partnerek az idegenforgalomban érdekelt szolgáltatók. A számok azt mutatják, az együttműködés igen sikeres. Új feladat természetesen mindig akad tette hozzá a polgármester, a sármelléki Hévíz-Balaton Airport a tervek szerint hamarosan újabb és újabb járatokat fogadhat majd. A tárgyalások erről jelenleg is folynak, a remények szerint így tovább bővülhet majd azon desztinációk száma, ahonnan légi úton is elérhető lesz a település.

A vendégek mintegy 49 százaléka ugyanis külföldről érkezik. A legnagyobb számban - a teljes vendégkör mintegy negyede - még mindig a német anyanyelvű területekről látogatnak el a fürdővárosba, de egyre jelentősebb részarányt képviselnek a szlovák, a cseh, az olasz, a francia, az orosz vagy éppen a kínai vendégek is - emelte ki Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Nem véletlen, hogy a város honlapja jelenleg tíz nyelven érhető el, akár olyanokon is, mint a svéd vagy a norvég.

Az egészségtudatosság a külföldiek számára nem újdonság, itthon viszont a prevenció még igen csak "gyerekcipőben" jár - annak ellenére, hogy könnyebb és főleg olcsóbb megelőzni a mozgásszervi betegségek kialakulását, mint később kezelni a már meglévő panaszokat. Fontos lenne időt szakítani a rendszeres feltöltődésre, a modern életvitelből adódó panaszok – így például a hátfájás - kezelésére. A város 200 éves gyógyászati hagyományokkal rendelkezik, amelynek során a komplex hévízi kúra hatékonyságát folyamatosan fejlesztették a gyógyulni vágyó vendégek igényeire szabva. A tóban való fürdőzés önmagában is olyan előnyökkel jár, amit medence fürdőben nehéz reprodukálni - a víz mozgása enyhe masszírozó hatást fejt ki, a tó felett képződő "párasapka" belélegzése is jótékony hatású -, nem is beszélve a tavirózsák közötti úszás élményéről. A természeti kincsekre alapozva magas minőségű gyógy és wellness szolgáltatásokat fejlesztettek ki, amelyek a tradicionális kezeléseket és a legmodernebb technikai vívmányokat egyaránt a vendégek szolgálatába
állítják.

A turisztikai szakember ugyanakkor úgy látja, a már említett egészségtudatosság itthon is egyre fontosabbá válik. A fiatalabb korosztály részéről ma már elvárás, hogy számos aktív program is elérhető legyen a többnapos üdülés alatt. Az elmúlt években Hévízen és a Nyugat-Balatonon is
számos kerékpáros fejlesztés történt, amelynek hatására egyre többen hoznak magukkal, vagy bérelnek a városban kerékpárt és tesznek túrákat a környéken. Erre számos lehetőség akad, akár a Kis-Balatonhoz, akár a Keszthelyi-hegységbe is lehet kerékpárosan kirándulni, sőt akár az egész
Balatont körbe lehet kerekezni. A kulturális élet is pezseg: egész évben folyamatosan kerülnek megrendezésre a fesztiválok, koncertek, amelyeken olyan neves előadók is fellépnek, mint Szentpéteri Csilla, Miklósa Erika, Demjén Ferenc, Kovács Kati, az Edda vagy éppen a Bikini.

A városban a szálláshelyek kínálata igen széles, legyen szó magánszállásról vagy éppen ötcsillagos szállodáról. A szállások kihasználtsága jellemzően az országos átlag felett van, az ide érkező vendégkör ugyanis igényli a magasabb szolgáltatást.

Tudta-e?

- A belföldi vendégek körében igen kedvelt a Hévíz Card+ kedvezménykártya, amellyel a hévízi tófürdőn, éttermekben, kozmetikákban, autó és kerékpár kölcsönzőkben vásárolhatnak kedvezményesen. A kártya 2 éjszaka eltöltése után ingyenes. Sőt, mostantól a felhasználók között értékes nyereményeket is kisorsolnak: a legszerencsésebbek hévízi álompihenést nyerhetnek az év
végi sorsoláson.

- A KSH adatai szerint tavaly Hévízen az előző évhez képest 3,2 százalékkal (334 982) nőtt a belföldi, 7,7 százalékkal (645 998) pedig a külföldi vendégéjszakák száma, amely így együttesen elérte a 990 980 vendégéjszakát. A várost a dobogó első helyéről leszorítani igen nehéz lesz, hiszen az őt
követő Hajdúszoboszlón 2011-ben mindössze 719 131 vendégéjszakát töltöttek.

gondola
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó