Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a devecseri jobbikos demonstráció ügyében
Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a Jobbik devecseri demonstrációja ügyében; minden kívülállót arra kérnek, hagyják helyben megoldani a problémát - mondta Kozák János, a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke pénteken.
2012. augusztus 24. 14:52

Kozák János devecseri sajtótájékoztatóján közölte: az augusztus 5-i demonstrációra, amelyet - mint fogalmazott - a Jobbik és a "hozzá tartozó szélsőséges szervezetek" tartottak, fel voltak készítve a felvonulás útvonalán élők. Azt mondta, a cigányok nem zavarták a demonstrációt, a házuk udvarán üldögélőkre mégis "kőzápor zúdult".


A cigányok ezután lakossági fórumon döntöttek arról, hogy nem kívánnak "a Jobbik és a hozzá tartozó szélsőséges szervezetek szintjére süllyedni", nem szerveznek demonstrációt - tájékoztatott Kozák János.


Hangsúlyozta: nem csendes demonstráció volt az augusztus 5-i, ott a garázdaság és büntetőjogi kategóriába tartozó cselekmények történtek, ezért várják a hatóságok döntését.
A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között.


Kozák János az MTI kérdésére kifejtette: véleményük szerint a rendőrségnek hivatalból kell feljelentést tennie a garázda vonulók ellen, de több feljelentésről is tud, amelyet ebben az ügyben tettek.
Úgy fogalmazott: "a nyugalomról, rendről nekünk, devecseri lakosoknak kell gondoskodnunk, nem betyárseregeknek, szélsőséges gondolkodású, politikai célból a békét felbolygató embereknek".


Kozák János figyelmeztetett, veszélyes helyzet az, hogy legálisan vonulhatnak fel betiltott, más népcsoportok megfélemlítésére létrejött csoportok. Az elnök tiltakozott a "cigánybűnözés" kifejezés használata ellen, és a jogvédőket arra kérte, hagyják helyben megoldani a problémákat.
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere a sajtótájékoztatón kijelentette: bár kisebb súrlódások előfordultak, a szomszédvita, amely a konfliktust kirobbantotta, egyedi eset, a városra nem jellemző, és a bűnözés mértéke nem nagy.


Elmondta, hogy etikai vagy viselkedési kódexet dolgoznak ki közösen a cigánysággal, és minden devecseri családhoz eljuttatják: tanácsokat adnak többi között abban, hogyan kell rendet tartani a házak udvarán, hogyan kell viselkedni orvosi rendelőben.


A szabályok megsértését a polgármesteri hivatalban lehet bejelenteni. A cigány kisebbségi önkormányzat, a települési önkormányzat és ha szükséges, a rendőrség képviselőjéből álló csoport felkeresi a szabálytalankodókat, és elbeszélget velük - fűzte hozzá a polgármester.


Toldi Tamás szerint ugyanis eredményes lehet, ha a nem elfogadott viselkedést rendszeresen szóvá teszik. Hangsúlyozta, hogy a problémák megoldása kizárólag Devecserre tartozik.
 

mti
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A magyar családok védelmét erősítette meg a parlament
  A kormány javaslatára a magyar gazdaság és a magyar családok védelmét, illetve Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatokat fogadott el a parlament - mondta Hollik István kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.
 • Brüsszeli meghallgatás - irányított kérdésekből álló eljárás
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
MTI Hírfelhasználó