Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a devecseri jobbikos demonstráció ügyében
Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a Jobbik devecseri demonstrációja ügyében; minden kívülállót arra kérnek, hagyják helyben megoldani a problémát - mondta Kozák János, a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke pénteken.
2012. augusztus 24. 14:52

Kozák János devecseri sajtótájékoztatóján közölte: az augusztus 5-i demonstrációra, amelyet - mint fogalmazott - a Jobbik és a "hozzá tartozó szélsőséges szervezetek" tartottak, fel voltak készítve a felvonulás útvonalán élők. Azt mondta, a cigányok nem zavarták a demonstrációt, a házuk udvarán üldögélőkre mégis "kőzápor zúdult".


A cigányok ezután lakossági fórumon döntöttek arról, hogy nem kívánnak "a Jobbik és a hozzá tartozó szélsőséges szervezetek szintjére süllyedni", nem szerveznek demonstrációt - tájékoztatott Kozák János.


Hangsúlyozta: nem csendes demonstráció volt az augusztus 5-i, ott a garázdaság és büntetőjogi kategóriába tartozó cselekmények történtek, ezért várják a hatóságok döntését.
A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között.


Kozák János az MTI kérdésére kifejtette: véleményük szerint a rendőrségnek hivatalból kell feljelentést tennie a garázda vonulók ellen, de több feljelentésről is tud, amelyet ebben az ügyben tettek.
Úgy fogalmazott: "a nyugalomról, rendről nekünk, devecseri lakosoknak kell gondoskodnunk, nem betyárseregeknek, szélsőséges gondolkodású, politikai célból a békét felbolygató embereknek".


Kozák János figyelmeztetett, veszélyes helyzet az, hogy legálisan vonulhatnak fel betiltott, más népcsoportok megfélemlítésére létrejött csoportok. Az elnök tiltakozott a "cigánybűnözés" kifejezés használata ellen, és a jogvédőket arra kérte, hagyják helyben megoldani a problémákat.
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere a sajtótájékoztatón kijelentette: bár kisebb súrlódások előfordultak, a szomszédvita, amely a konfliktust kirobbantotta, egyedi eset, a városra nem jellemző, és a bűnözés mértéke nem nagy.


Elmondta, hogy etikai vagy viselkedési kódexet dolgoznak ki közösen a cigánysággal, és minden devecseri családhoz eljuttatják: tanácsokat adnak többi között abban, hogyan kell rendet tartani a házak udvarán, hogyan kell viselkedni orvosi rendelőben.


A szabályok megsértését a polgármesteri hivatalban lehet bejelenteni. A cigány kisebbségi önkormányzat, a települési önkormányzat és ha szükséges, a rendőrség képviselőjéből álló csoport felkeresi a szabálytalankodókat, és elbeszélget velük - fűzte hozzá a polgármester.


Toldi Tamás szerint ugyanis eredményes lehet, ha a nem elfogadott viselkedést rendszeresen szóvá teszik. Hangsúlyozta, hogy a problémák megoldása kizárólag Devecserre tartozik.
 

mti
  • Szlávik: kedvező a 16-18 évesek oltási hajlandósága
    Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
MTI Hírfelhasználó