Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a devecseri jobbikos demonstráció ügyében
Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a Jobbik devecseri demonstrációja ügyében; minden kívülállót arra kérnek, hagyják helyben megoldani a problémát - mondta Kozák János, a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke pénteken.
2012. augusztus 24. 14:52

Kozák János devecseri sajtótájékoztatóján közölte: az augusztus 5-i demonstrációra, amelyet - mint fogalmazott - a Jobbik és a "hozzá tartozó szélsőséges szervezetek" tartottak, fel voltak készítve a felvonulás útvonalán élők. Azt mondta, a cigányok nem zavarták a demonstrációt, a házuk udvarán üldögélőkre mégis "kőzápor zúdult".


A cigányok ezután lakossági fórumon döntöttek arról, hogy nem kívánnak "a Jobbik és a hozzá tartozó szélsőséges szervezetek szintjére süllyedni", nem szerveznek demonstrációt - tájékoztatott Kozák János.


Hangsúlyozta: nem csendes demonstráció volt az augusztus 5-i, ott a garázdaság és büntetőjogi kategóriába tartozó cselekmények történtek, ezért várják a hatóságok döntését.
A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között.


Kozák János az MTI kérdésére kifejtette: véleményük szerint a rendőrségnek hivatalból kell feljelentést tennie a garázda vonulók ellen, de több feljelentésről is tud, amelyet ebben az ügyben tettek.
Úgy fogalmazott: "a nyugalomról, rendről nekünk, devecseri lakosoknak kell gondoskodnunk, nem betyárseregeknek, szélsőséges gondolkodású, politikai célból a békét felbolygató embereknek".


Kozák János figyelmeztetett, veszélyes helyzet az, hogy legálisan vonulhatnak fel betiltott, más népcsoportok megfélemlítésére létrejött csoportok. Az elnök tiltakozott a "cigánybűnözés" kifejezés használata ellen, és a jogvédőket arra kérte, hagyják helyben megoldani a problémákat.
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere a sajtótájékoztatón kijelentette: bár kisebb súrlódások előfordultak, a szomszédvita, amely a konfliktust kirobbantotta, egyedi eset, a városra nem jellemző, és a bűnözés mértéke nem nagy.


Elmondta, hogy etikai vagy viselkedési kódexet dolgoznak ki közösen a cigánysággal, és minden devecseri családhoz eljuttatják: tanácsokat adnak többi között abban, hogyan kell rendet tartani a házak udvarán, hogyan kell viselkedni orvosi rendelőben.


A szabályok megsértését a polgármesteri hivatalban lehet bejelenteni. A cigány kisebbségi önkormányzat, a települési önkormányzat és ha szükséges, a rendőrség képviselőjéből álló csoport felkeresi a szabálytalankodókat, és elbeszélget velük - fűzte hozzá a polgármester.


Toldi Tamás szerint ugyanis eredményes lehet, ha a nem elfogadott viselkedést rendszeresen szóvá teszik. Hangsúlyozta, hogy a problémák megoldása kizárólag Devecserre tartozik.
 

mti
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
 • Gulácsi: a PSG ellen is van esélyünk
  "Óriási dolog, amit elértünk tegnap, ez a karrierem eddigi csúcspontja. Ott lenni Európa legjobb négy csapata között hatalmas szó, óriási tett a csapattal" - mondta Gulácsi Péter, a Lipcse magyar válógatott kapusa.
MTI Hírfelhasználó