A kormány nem fogja a megállapított ellátásokat csökkenteni
A kormány szerdai ülésén döntött a társadalombiztosítási nyugdíjrendszert szabályozó jogszabályi környezet módosításáról. Béremelést kapnak a háziorvosok.
Utoljára frissítve: 2012. augusztus 29. 20:05
2012. augusztus 29. 19:17

Ezt közölte Giró-Szász András kormányszóvivő a kabinet ülése közben tartott tájékoztatón.

A szóvivő utalt arra, hogy az előző két évben az egészségbiztosítási, a szociális ellátási, illetve a nyugdíjbiztosítási rendszert alakította át a kormányzat. Ezen rendszerek átalakítása következtében a korábban szociális járadékban részesülők társadalombiztosítási ellátásban részesülőkké váltak.

Ezen emberek ellátása az együttfolyósítási szabálynak megfelelően történt. De a végrehajtás során érzékelhetővé vált, hogy több, főként idős ember ellátása csökkenne ezen rendszer alkalmazása következtében - mondta a szóvivő az özvegyi nyugdíjakat is érintő intézkedésre utalva.

A kormány viszont nagyon határozott abban, hogy az idős emberekkel törődni kell - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: éppen ezért a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakításakor világossá teszi a kabinet ismételten, hogy nem kívánja a már folyósított és megállapított ellátások bármilyen módon történő csökkentését. Ennek szellemében javasolja a mostani módosítást.

A múlt héten a szocialisták tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy az egészségkárosodottak ellátásáról szóló jogszabály úgy rendelkezik: aki házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját - az összegtől függetlenül - a felére csökkentik. Mesterházy Attila MSZP-elnök azt mondta: elfogadhatatlannak tartja a nyugdíjak csökkentését és azt követeli a miniszterelnöktől, tegye egyértelművé, hogy az időseknek járó juttatások összese nem lesz kevesebb.

A miniszterelnök sajtófőnöke erre úgy reagált, hogy amit az MSZP elnöke követel, azt legutóbb a nagyköveti értekezleten tette meg Orbán Viktor a nyilvánosság előtt. Havasi Bertalan örömét fejezte ki, hogy az MSZP elnökének szavai alapján nemzeti konszenzus van a kérdésben. A kormányfő a nagyköveti értekezleten tért ki arra: vissza kell utasítani azokat az - akár a Nemzetközi Valutaalap részéről felmerülő - esetleges igényeket is, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni. 

* * *

Novembertől több pénzt kaphatnak az alapellátásban dolgozók, egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételhez juthat.

A szerdai kormányülés elfogadta az alapellátásban dolgozók béremelését - adta hírül a Medicalonline szakmai portál. A döntés nyomán 14 százalékkal emelkedik az alapellátásban dolgozók - a bejelentkezett biztosítottak után járó - úgynevezett kártyapénze. Giró-Szász András kormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában csütörtök délelőtt közös sajtótájékoztatót tart.

Most egy átlagos praxis finanszírozása havonta bruttó 750-850 ezer forint között változik, ebből fizetik a körzet ellátásához szükséges költségeket, valamint az orvos és a nővér(ek) bérét is. A praxis bevételének kétharmadát a kártyapénz teszi ki, ennek összege, pont-forint értéke pillanatnyilag 161-162 forint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kártyapénzre havonta csaknem 3,5 milliárd forintot fizet ki a szolgáltatóknak. A 14 százalékos emeléshez havonta mintegy 485,6 millió forint szükséges, így az 1 pontra jutó forintérték megközelítheti a 185-186 forintot. Az emelés alapján egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesülhet. Ennek fedezetéhez az idén csaknem egymilliárd forintra lesz szükség, jövőre pedig 5 milliárd 800 millió forinttal emelkedik az alapellátási kassza összege. A védőnői szolgáltatók a kormány döntése nyomán havonta 25 ezer forinttal több bevételre számíthatnak. Ez idén 257 millió, jövőre pedig 1,5 milliárd többletköltséget jelent a büdzsének - írta a portál.

Emelkedhet a területi ellátási kötelezettségű fogászati praxisok bevétele is novemberben. Mint az egészségügyi portál írta, jelenleg egy átlagos fogászati praxist üzemeltető orvosnak mintegy 600 ezer forintnyi finanszírozásból kell biztosítania a fogorvos és az asszisztens bére mellett a működési kiadásokat, így az ellátás nyújtásához szükséges fogászati anyagok költségeit is. Az emelés alapján az alapellátást nyújtó fogászati szolgáltatók díjazása havonta átlagosan csaknem 30 ezer forinttal, míg a szakellátások finanszírozására 5-10 ezer forinttal fordítanak többet. Emelkedik a fogorvosi praxisok ügyeleti finanszírozása is, a fix összegű díjak is 14 százalékkal lesznek magasabbak novembertől - olvasható a cikkben. 

MTI, nol.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
 • Az élet nagy kérdéseiről
  Pár éve múlva a „Black LGBT+ Lives Matter” mozgalom nevében még a fehér embert is betiltják hatóságilag.
 • Külföldi lejáratási kísérletek a járvány alatt
  A magyar mentalitásnak nem része a nők támadása, lejáratása. Lovagias nemzet vagyunk, nem szeretjük, ha a hölgyeket nemtelenül támadják.
MTI Hírfelhasználó