Működnek, de lefoglalták V. László cégeit
A rendőrségi korrupciós botrányban bűnszervezet vezetésével gyanúsított V. László négy érdekeltségét foglalta le az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség – értesült a Magyar Nemzet.
2012. szeptember 1. 10:37

Biztosítási intézkedésként lefoglalta a rendőrségi korrupciós botrányban eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az ügyben bűnszervezet vezetésével gyanúsított V. László érdekeltségeinek egy részét – tudta meg a Magyar Nemzet. Az érintett cégek közül a Dokk Kft., a Lipótvárosi Kft., a Base-1 Kft. a vállalkozó százszázalékos tulajdonában van, a CT Invest Ingatlanfejlesztési Kft.-ben pedig 1,25 százalékos a részesedése. V. László panasszal élt az intézkedés ellen, a cégek bűnügyi zár alá vételéről az arra kijelölt bíróság dönthet néhány hónapon belül.

A KNYF fenti eljárása a rendelkezési jogot korlátozza, ami azt jelenti, hogy a vagyonzárlat bíróság általi elrendeléséig a cégeket nem lehet eladni vagy zálogba helyezni. Az üzletek azonban addig zavartalanul működhetnek, s azok nyeresége továbbra is a tulajdonost illeti meg – tájékoztatta a lapot Nagy Gábor, V. László védője. A biztosítási intézkedésnél a vállalkozások nem forgalmi, hanem névértékükön kerülnek be a dokumentumokba. A nyomozó főügyészség intézkedéséhez hasonló eljárásokat néhány éve kezdeményezhetnek a magyar hatóságok, a jogszabályokat az Olaszországban már korábban bevezetett törvények alapján alkották meg. Itáliában a maffiaügyekben azért vált szükségessé alkalmazásuk, hogy a bűnszervezetek okozta kár vagy annak legalább egy része megtérülhessen.

A csütörtöki Magyar Nemzet arról számol be, hogy a V. László-ügyben több rendőrt is kizáratna a nyomozásból az egyik, bűnszervezetben történt elkövetéssel gyanúsított egykori főrendőr, Kalmár Tamás védője. Az erről szóló előterjesztésről a lap szerint napokon belül dönthet a Legfőbb Ügyészség. Az ügyvéd azt kifogásolta, hogy az ügyészség olyan rendőröket vont be a vizsgálatba, akiktől szerinte nem várható el az elfogulatlanság. A vesztegetési ügy feltárására alakított nyomozócsoportban ugyanis nemcsak ügyészek, hanem rendőrök is dolgoznak.

Magyar Nemzet nyomán
MTI Hírfelhasználó