Orbán: Higgadtan vesszük tudomásul a vitát
Magyarország eddig is a nemzetközi jogi eljárásrendet követte az azeri kiadatási ügyben, ezután is ezt teszi, és nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ennek nyomán kialakult vitának, mondta Orbán újságíróknak.
2012. szeptember 3. 11:58

"Higgadtan és nyugodtan vesszük ezt tudomásul" – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy volt-e titkos megállapodás az azeriekkel, a kormányfő azt válaszolta: "ez egy demokratikus európai állam. A nemzetközi jog szabályait nem titkos megállapodások szerint alakítják, hanem ahogyan azok írva vannak, nyilvánosan".

"Nem tervezünk semmit, mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen" – felelte Orbán arra a kérdésre, hogy milyen további lépéseket tervez Magyarország. A kormányfő szerint Magyarország mindenkivel jó viszonyra törekszik. "Megadjuk a tiszteletet, éppen ezért mindig a nemzetközi jog szabályainak betartása mellett fogunk eljárni a jövőben is, ugyanezt fogjuk cselekedni a jövőben is hasonló esetek esetén" – mondta. A magyar-örmény kapcsolatot firtató felvetésre Orbán úgy reagált: "tiszteljük az örményeket, és reméljük, hogy jó viszonyt ápolhatunk velük a következő évtizedekben is".

Vasárnap Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára ismertette a magyar álláspontot a külügyminiszter helyett. Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást. Szerinte élénk a fantáziájuk azoknak, akik államkötvény-vásárlást látnak a háttérben.

MTI
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó