Martonyi: Elfogadhatatlan, ami történt
Martonyi János külügyminiszter szerint "végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő", hogy az azeri kormány nem tartotta be ígéretét, és kegyelmet adott Ramil Safarovnak.
2012. szeptember 5. 10:20

A tárcavezető szerint Svájc segíthet a magyar–örmény kapcsolatokban kialakult feszültség enyhítésében. Németh Zsolt külügyi államtitkár a Hír Televízióban arról beszélt, a magyar kormány kezdeményezi a diplomáciai kapcsolatok újbóli felvételét Örményországgal.

A külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán azt mondta, hétfői berni látogatása alkalmával svájci kollégája, Didier Burkhalter felajánlotta országa segítségét a magyar–örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc – amely hagyományosan közvetítő, semleges ország – tud is segíteni. Minden lehetséges eszközt fel kell használni a Magyarország és Örményország közötti feszültség enyhítéséhez – hangsúlyozta Martonyi.

Nem akar sérelmet okozni Magyarország

Úgy fogalmazott, hogy Magyarország nem akart sérelmet okozni Örményországnak, a kormány jóhiszeműen járt el az azeri katonatiszt kiadatásának ügyében, és nem volt gazdasági háttere a lépésnek. Jelenleg az a legfontosabb, hogy megértessék az örményekkel, Magyarország mindig is barátként viszonyult hozzájuk.

Megjegyezte: ha ebben tud segíteni Svájc, „akkor mi ezért hálásak vagyunk”. Azzal kapcsolatban, hogy kedden fenyegető üzenetet kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége egy örmény terrorszervezettől, Martonyi János kijelentette: „a szükséges intézkedéseket az erre illetékes szervek természetesen meg fogják hozni”.

Megnehezíti a dolgokat

A külügyminiszter kitért arra is, berni tárgyalásain sérelmezte, hogy a május elsején hatályba lépett svájci védzáradék megnehezíti nyolc közép-európai EU-tagállam – köztük Magyarország – munkavállalóinak hozzáférését a svájci munkaerőpiachoz. A svájci külügyminiszter azt mondta, ez átmeneti jellegű intézkedés – idézte fel Martonyi János, hozzáfűzve hogy vissza kell utasítani a hátrányos megkülönböztetés minden formáját.

Ismert, Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Csak Magyarország hozzájárulásával adhatott volna kegyelmet Ramil Safarovnak Azerbajdzsán – ezt a Hír TV-nek mondta el Gellér Balázs jogász. Az MNO birtokába jutott az a dokumentum, melyből kiderül, hogy az azeri fél ígéretet tesz rá, hogy Ramil Safarov Azerbajdzsánban folytatja a rá kiszabott ítéletet.

Magyarország kijevi, szófiai nagykövetsége előtt is tüntettek kisebb csoportok kedden a Gurgen Markarján örmény katona megöléséért életfogytiglanra ítélt Ramil Safarov szabadlábra helyezése ellen. Napközben gyilkosságokkal, azeriek tömeges kivégzésével fenyegető üzenetet kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége.

„Átverés”

Átverésnek nevezte az azeriek eljárását a külügyi államtitkár a Hír Televízió Rájátszás című műsorában. Németh Zsolt azt mondta: a magyar kormány kezdeményezi a diplomáciai kapcsolatok újbóli felvételét Örményországgal. A külügyi államtitkár a műsorban hangsúlyozta: az örmények nem megszakították a diplomáciai kapcsolatot hazánkkal, hanem felfüggesztették. „Azon vagyunk, hogy helyreállítsuk ezt, és az elkövetkezendő napokban várhatók diplomáciai lépések, amelyek ezt a célt szolgálják” – hívta rá fel a figyelmet a Hír Televízióban Németh Zsolt.

MTI - MNO nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó