Hunvald: Nem értem, hogy mi a problémája az ügyészségnek
Összesen mintegy ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával kezdődött ma újabb büntetőper Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester, országgyűlési képviselő, Gál György egykori kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, korábbi párttársa, Weinek Leonárd volt zuglói polgármester és társaik ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
Utoljára frissítve: 2012. szeptember 19. 14:49
2012. szeptember 19. 13:38

Tagadta bűnösségét Hunvald György korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester, országgyűlési képviselő, és Weinek Leonárd volt zuglói szabad demokrata polgármester a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szerdán megkezdődött büntetőperben.

Hunvald ugyanakkor a tárgyaláson állította, hogy szabályosan járt el, utódja is az általa kialakított gyakorlatot követte, azt pedig senki nem írhatja elő, hogy egy önkormányzati vezető milyen feladatokat miként végezzen el.

Az elsőrendű vádlott szerint a nyomozást a Magyar Hírlap egyik cikke "inspirálta", a vádirat pedig szövegszerű egyezéseket mutat a napilap írásaival.

Hunvald sem vagyonáról, sem jelenlegi, illetve korábbi jövedelméről nem kívánt nyilatkozni a bíró kérdésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy döntött a másik kerület egyes képviselői, illetve egy közös barátjuk külső tanácsadóként történő alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálták, az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát. Erzsébetváros három zuglói képviselőnek összesen mintegy 20 millió forintot fizetett ki tanácsadói díjként, Zugló pedig hasonló jogcímen szintén három embernek fizetett összesen mintegy 28 milliót. Tényleges tanácsadás azonban a vádirat szerint nem történt, több esetben úgy állították ki a teljesítésigazolást, hogy azt okmány nem támasztotta alá.

Hunvald nem érti

Hiába tette fel az egykori erzsébetvárosi szocialista polgármesternek a kérdést a bírónő a tárgyaláson, hogy emlékszik-e a saját tanácsadóira, nem kapott választ: Hunvald György állítása szerint annyi alkalmazottja volt, hogy nem tud neveket mondani.

 „A vád ismertetése után az mondtam, hogy megértettem a vádat, ez a kijelentés azonban azt jelentette, hogy a vád mondatait értem a magyar nyelv szabályai szerint. Főállású vádlottként a bírói kérdésre akkor csak ennyit mondtam. Most bővebben kifejtve azt mondom, hogy nem értem a vádat. A becsatolt bizonyítékok alapján még inkább nem értem. Nem értem, hogy mi a problémája az ügyészségnek és hol lát itt bűncselekményt” – fogalmazott Hunvald György a vallomása felolvasásakor a tárgyalóteremben a vádirat ismertetése után. Az egykori szocialista politikus a bíró előtt elmondta azt is, hogy az ő vezetése alatt megkötött tanácsadói szerződések nem különböztek az önkormányzatok által manapság kötöttektől.

Az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával korábban indult perben első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Hunvald Györgyöt, míg nyolc és fél évre Gál Györgyöt. Fellebbezések folytán az a büntetőügy az ítélőtáblán folytatódik másodfokon. Hunvald és Gál tagadta bűnösségét a korrupciós vádak kapcsán.

HírTV - MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
 • Salvini: Számunkra Magyarország példakép
  "Tisztelet a magyar népnek és kormánynak, a magyarok közösségének, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk!".
 • Tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
  Müller Cecília: A március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.
MTI Hírfelhasználó