A Fehér Ház megkérdőjelezi a Mohamed-karikatúrák közlésével kapcsolatos döntés bölcsességét
A Fehér Ház szóvivője szerdán kételyeket fogalmazott meg egy francia hetilap kiadójának ítélőképességével kapcsolatban, aki Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat közlése mellett döntött, ugyanakkor síkraszállt az önkifejezés szabadsága mellett.
2012. szeptember 20. 07:36

    "Tudjuk, hogy ezek a rajzok sokak számára mélyen sértőnek bizonyulnak majd és több közülük gyújtó hatású lehet. De többször szót emeltünk már az önkifejezés szabadságának fontossága mellett, amit az alkotmányunk magában foglal" - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője.


    "Más szavakkal, mi nem kérdőjelezzük meg azt a jogot, hogy ilyen dolgokat leközöljenek, mi csak a közlésről meghozott döntés mögötti ítélőképességet kérdőjelezzük meg" - mondta Carney.

A szóvivő ugyanakkor leszögezte, hogy a történtek nem szolgálhatnak az erőszak igazolásául.

A szerdán 75 ezer példányban megjelent Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. A kiadás sikerére való tekintettel a lapigazgató, Stephane Charbonnier péntekre utánnyomatja a lapszámot.


A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva pénteken, a muzulmán déli ima miatt, húsz országban ideiglenesen zárva tartanak majd a francia diplomáciai képviseletek és iskolák. 

mti
MTI Hírfelhasználó