Dataplex-ügy - a Kehi hűtlen kezelés miatt feljelent
Az ügylet során Kóka János miniszter hatáskörét túllépve járhatott el - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.
2012. szeptember 24. 10:37

A napilap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta: "több mint 1,2 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak azok a szerződések, amelyeket a Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter közvetett vagy közvetlen felügyelete alatt álló állami cégek kötöttek 2005 és 2010 között a korábban Bajnai Gordon által irányított Wallis érdekeltségébe tartozó Dataplex Kft.-vel".

A napilap beszámolója szerint a feljelentést a Kehi soron kívüli vizsgálatának eredménye alapján tette meg.

"A költségvetési szervek és az állami részvétellel működő gazdálkodó szervezetek által a Dataplex Kft.-vel és a tulajdonában álló társaságokkal kötött ügyletek vizsgálata" tárgyában tavaly júniusban indított eljárásban a MÁV Informatikát érintő ellenőrzések fényt derítettek arra, hogy Kóka János miniszteri hatáskörét túllépve saját emberét ültette az állami cég élére, aki később lebonyolított egy 101 millió forintos pályázatot, amelyet kifejezetten a Dataplexre szabtak, így felmerült a gyanú, hogy Kóka János volt gazdasági miniszter felbujtóként részt vett hűtlen kezelés elkövetésében" - írták.

A lap szerint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-vel kötött szerződés előkészítése során Kóka János magához vonta az energetikai cég üzleti terve módosításának jóváhagyási jogát, majd egy hónappal később engedélyezett egy 170 milliós szerződéskötést azon a napon, amikor a Wallis érdekeltségébe került a Dataplex.

A lap beszámolója szerint 2006 és 2010 között a Magyar Posta 724 millió forint veszteséget ért el a Dataplexnek fizetett gépterembérletért, ezért szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a Kehi - olvasható a Magyar Nemzetben. 

* * *

Kóka János állítása szerint a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent, vele kapcsolatos írás állításainak többsége valótlan, a cikk egésze hazugságot sugalmaz - ezt az egykori szabad demokrata gazdasági miniszter nyilatkozta az MTI-nek.

Kóka János hozzátette, az ügyben megteszi a szükséges jogi lépéseket.

MTI
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
  • Orbán Viktor az OECD főtitkárával tárgyalt
    Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban tárgyalt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkárával, Mathias Cormannal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
  • Tovább nőtt a genderideológiát elutasító magyarok aránya
    Amíg 2021 áprilisában a magyar felnőtt lakosság 69 százaléka gondolta úgy, hogy a férfi és női nemek velünk született tulajdonságok, addig novemberben már közel háromnegyedük, 72 százalékuk helyezkedett ugyanerre az álláspontra. Ráadásul emelkedett azoknak az aránya is, akik szerint csak férfi és csak női nem létezik: 2021 áprilisában 66, novemberben pedig már 73 százalékuk utasította el e tekintetben is a genderideológia legalapvetőbb állítását – derül ki az Alapjogokért Központ áprilisi és novemberi közvélemény-kutatásából.
MTI Hírfelhasználó