Konzultációsorozat: kezdődik a végrehajtás
A kormány határozatban kért fel több minisztert, hogy kezdje meg azoknak a feladatoknak az előkészítését, amelyek végrehajtásáról a miniszterelnök nyári konzultációs sorozata során született megegyezés.
2012. szeptember 29. 15:33

A konzultációsorozattal kapcsolatos kormányrendelet arra kéri fel Pintér Sándor belügyminisztert, készítsen előterjesztést arról, hogy hogyan lehet 2014 elejére 300 ezerre növelni a közmunkaprogramba bevontak számát, illetve hogyan lehet a rokkantnyugdíjból kikerülteknek további, új típusú, egészségügyi állapotuknak megfelelő, speciális közfoglalkoztatást biztosítani.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének feladatai közé tartozik egy olyan állandó fórum létrehozásának előkészítése, ahol a gazdasági szereplők bevonásával lehet megtárgyalnia felsőoktatás kérdéseit. Szintén hozzá tartozik a patikaalap megteremtése, a gyógyszerkassza ésszerűsítése és a patikák stabilizálása érdekében a szolgáltatási díj bevezetése. A határozat kiemeli, hogy az utóbbi intézkedések miatt nem emelkedhetnek a betegek terhei.

Szintén az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartoznak a roma foglalkoztatási programok további működésének támogatásával kapcsolatos lépések, illetve a családok csődvédelmének bevezetése.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert a szociális szövetkezetek működési és jogi támogatási feltételeinek lehető legkorábbi javításával, illetve a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat létrehozásával kapcsolatos feladatokkal bízták meg.

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert olyan együttműködési és konzultációs fórumok létrehozására kérte fel a határozat, amelyek segítenek megvalósítani a munkahelyvédelmi akciótervet. A nemzetgazdasági tárca feladatai közé tartozik a külföldre menekített vagyonok mértékének felmérése, azok közteherviselésbe történő bevonása. Szintén a tárcának kell elkészítenie azt a megvalósítási tervet, amely a munkavállalói járulékok csökkentésén keresztül kiteljesíti a családi adózást, illetve bővíti a családi adókedvezményt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter feladata, hogya bortermelés támogatásának érdekében készítsen előterjesztést az adminisztráció csökkentésének lehetőségeiről és a magyar bor védelméről.
A minisztériumhoz tartozik a növénytermesztő és állattenyésztő gazdák versenyképességének javítása is, ami a szövetkezésen alapuló termelői integrációk kialakításával – állami közreműködéssel – valósulhat meg. Szintén feladatul kapták az öntözési rendszerek kiépítését célzó, a gazdák önkéntes társulását elősegítő hosszú távú koncepciót.

Horváth László nemzeti lovas stratégia előkészítésére és végrehajtására kinevezett miniszterelnöki megbízottnak pedig részletes előterjesztést kell készítenie a Nemzeti Lovasprogram végrehajtásának állásáról és a lovas ágazat helyzetének további javításáról.

Kikkel találkozott Orbán Viktor?

Orbán Viktor júliusban kéthetes konzultációsorozatot tartott, melynek során találkozott a KDNP vezetőivel, aMagyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével, részt vetta Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán, konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel, közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével, és tárgyalt a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőivel is. 

MTI nyomán
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó