A HPV-vakcina átmenetileg növelhet egyes kockázatokat
A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina alapvetően biztonságos, de emelheti az ájulás és a bőrfertőzések kockázatát röviddel az oltás után.
2012. október 2. 12:58

Ezt állapították meg a Kaiser Permanente amerikai magán-egészségbiztosító kutatói tanulmányukban, amelynek elkészítését a vakcinát gyártó Merck gyógyszercég támogatta.

A tanulmányba csaknem 200 ezer olyan lányt vontak be, aki megkapta a HPV-vírus négy törzse (a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as) ellen védelmet kínáló Gardasil-oltás legalább egy adagját.

A kutatók úgy találták, hogy hatszor gyakoribb volt az ájulás a lányoknál az oltás napján, mint a pár hónappal későbbi kontrollidőszakban. Átlagosan négy ezrelék volt az ájulás gyakorisága egyéb napokon, az oltás napján azonban 24 ezrelék. A bőrfertőzések is megszaporodtak az oltás utáni két héten belül: 2,2 ezrelékről 3,5 ezrelékre emelkedett a gyakoriságuk.

E mellékhatásokon túl nem találtak a tanulmányban új okokat, melyek megkérdőjeleznék a vakcina biztonságosságát, a kutatók szerint eredményeik "alátámasztják a rutinszerű vakcinálás általános biztonságosságát".

A vakcina védettséget ígér a szexuális úton átadható humán papillomavírus (HPV) ellen, amely összefüggésbe hozható a méhnyakrák kifejlődésével és a nemi szerveken megjelenő szemölcsökkel. A védőoltás első adagjának beadását a szexuális aktivitás megkezdése előtt, a lányok 11-12 éves korában ajánlják a szakemberek.

A méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus a nők körében világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 500 ezer új esetet regisztrálnak, és 250 ezer halálesetet okoz. Csaknem valamennyi méhnyakrákos eset a HPV-vírussal való fertőzéshez köthető, amely a szaporítószervek leggyakoribb vírusfertőzése.

Nicola Klein vezetésével a Kaiser Permanente oaklandi (Kalifornia) Vakcina Tanulmány Központjában 189 ezer lány és fiatal nő adatait elemezték, akik a védőoltás 2006-os piacra kerülése és 2008 között összesen 350 ezer dózis vakcinát kaptak meg - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál. (A HPV elleni vakcinálás az ajánlás szerint három lépcsőben történik, a teljes védettség 3 oltásadag után érhető el.)

A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertették részletesen a szerzők.

MTI nyomán