Válasz Dánielnek és a siófoki bírónak? - leöntötték fehér festékkel a Károlyi-szobrot Siófokon
Leöntötték Károlyi Mihály szobrát fehér zománcfestékkel Siófokon a Végh Ignác téren; a rendőrség rongálás gyanúja miatt indított eljárást.
2012. október 3. 13:58

Ezt közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szerdán az MTI-vel.

Siófok önkormányzata közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a szeptember elején elhelyezett bronzszobrot és a talapzatát szerdára virradóra megrongálták. A város polgármestere a 22,62 millió forint nyilvántartási értékű szobor megrongálása miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

A közlemény kitér arra, hogy a cselekmény elkövetése a Kerekiben felállított Horthy-szobor megrongálása ügyében hozott bírósági ítélet után várható volt, ezért korábban az önkormányzat fokozott járőrözést kért a helyi rendőrkapitányságtól, és erre utasította a közterület-felügyeletet is.

Mint írták, a város nem először került a figyelem középpontjába a köztéri szobrokat ért támadások miatt. Tavaly januárban a temetőből lopták el Bors István bronz-szoborcsoportjának egyik alakját. Akkor az indíték haszonszerzés volt, a mostani esetnek azonban politikai oka lehet.

Az önkormányzat többször hangsúlyozta, hogy Károlyi Mihály személyével nem foglalkozik, Varga Imre alkotását nem ideológiai üzenete, hanem művészi kvalitásai és a városhoz kötődése miatt fogadták be. A művész maga is egyetértett azzal, hogy a helyszínként először felmerülő Millennium park helyett a csendes széplaki téren kapjon új helyett a hangos politikai viták miatt elhíresült alkotás.

A város, amely az október 8-ai rendkívüli testületi ülésen szándékszik foglalkozni az esettel, gondoskodni fog az alkotás helyreállításáról - áll a közleményben. 

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó