Csepel lakossága elítéli a támadást és elutasítja a provokációt
Két férfi - vallási hovatartozása, zsidó származása miatt - megtámadta Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét pénteken, amikor kifelé jött a zsinagógából.
2012. október 7. 11:10

Bár a rasszista indíttatású cselekmény a XX. kerületben történt, de mi csepeliek is a saját bőrünkön érezhettük, hogy mennyire belénk mar a szélsőséges és rosszakaratú emberek előre kitervelt, provokatív támadása, hiszen Kerényi András a Csepeli Lelkészi Kör tagja, a kerületünkben él, csepeli zsidó honfitársaink vezetője is.
A csepeli emberek sokszor bizonyították, hogy elutasítják a szélsőséges nézeteket. 1944. december 4-6. között Csepel község elöljárósága, lakói és gyárának munkásai sikerrel akadályozták meg a település nyilasok általi kiürítését. Az 1956-os forradalom és szabadságharc során kerületünk lakói, katonák, munkások voltak, akik legtovább ellenálltak a külső és belső kommunista hordák támadásainak.
300 évvel ezelőtt, pontosan 1712. július 18-án Savoyai Jenő három sváb családnak adott lehetőséget a török dúlás utáni újjáépítésre. A XIX. század végén egy zsidó nagyiparosnak, báró Weiss Manfrédnak és családjának köszönhetően lett világhírű a csepeli ipar, s vált várossá Csepel. Kerületünkben az életünket, kultúránkat gazdagító svábok, zsidók, lengyelek, bolgárok, örmények, görögök és cigányok évszázadok óta élnek békében, egymást tisztelve a magyarsággal. Nyár közepén közösen, együtt avattuk fel régi-új ereklyés országzászlónkat, amelyre - a keresztény egyházak mellett - héberül és magyarul is Isten áldását kérte a zsidó hitközség rabbija.

Csepel vallási tekintetben szintén nagyon sokszínű, de mindig az 1568-as tordai országgyűlés türelmi rendeletének szellemében működtek a különböző egyházak. A Csepeli Lelkészi Kör római katolikus, református, evangélikus, görög katolikus, baptista és zsidó felekezeteket összefogva, immáron 22 éve közösen dolgozik a csepeli emberek lelki üdvösségéért és szociális biztonságáért.

Fentieket olyan közös értékeinknek tartjuk, amelyekre okkal lehetünk büszkék. Mi ezen az úton akarunk és fogunk járni a jövőben is!

Csepel valamennyi polgára nevében együttérzésemet fejezem ki, és támogatásomról biztosítom Kerényi Andrást, illetve Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének vallási vezetőit és tagjait. Továbbá valamennyiünk nevében mélységesen elítélem az Elnök urat ért durva, aljas és gyáva támadást, és a leghatározottabban elutasítom az ilyen szélsőséges provokációt.

Bízunk abban, hogy az igazságszolgáltatás példásan meg fogja büntetni az azóta rendőrkézre került elkövetőket.

Németh Szilárd
Csepel polgármestere 

csepel.info
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
  • Baráti tűz Brüsszelből
    Hiába vadásszák le egyesével a Fidesz EP-képviselőit, az idő nem az örökjáradék-vadászoknak dolgozik.
MTI Hírfelhasználó