Gyerekként és nyugdíjasként a legboldogabbak a britek
Egy brit felmérés szerint nem a hagyományosan boldognak hitt életszakaszokban, vagyis házasságkötéskor, gyermekszületéskor a legboldogabbak a britek, hanem gyermekkorukban, illetve később – nyugdíjasként.
2012. október 12. 15:14

A házasságkötés és a gyermekek születése hagyományosan olyan esemény, amelyet életünk legboldogabb pillanatai közé sorolunk. Egy brit kutatás azonban arra mutat rá, korántsem a húszas, harmincas, negyvenes évek – amikor ezekre az eseményekre rendszerint sor kerül – a legboldogabbak egy ember életében. A Juicy Drop Pop édességmárka megbízásából készült kutatás kétezer, 5 és 80 év közötti válaszadó bevonásával két szélsőbb életkorba tartozó személyeket jelöl meg legboldogabbnak: a 9 és a 68 éveseket.

A kutatás szerint a 68 éves válaszadók kétharmada, a 9 évesek 80 százaléka mondta, hogy jelenlegi életszakaszukban az a legfontosabb, hogy jókedvűen, jól érezzék magukat. Velük szemben a húszas és negyvenes évek között járó felnőttek háromnegyede jelezte az olyan életkori feladatok mellett, mint a karrierépítés, hiteltörlesztés nem nagyon van ideje arra, hogy élvezze az életet.

A fenti adatokra tekintettel nem meglepő, hogy a gyerekek közel fele úgy véli, nagyszüleik társasága sokkal szórakoztatóbb, mint bármely családtagé, beleértve anyjukat és apjukat is. A kutatást kommentáló pszichológus szerint az adatok azt is magyarázzák, miért látni olyan gyakran különösen szoros kötődést a nagyszülők és unokáik között.
 

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó