Matolcsy: Az EB 3,7-3,9 százalékos hiányt vár
Az EB 2013-ban 3,7-3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt vár, a kormány ezért 367 milliárd forintos többletintézkedésről döntött.
2012. október 17. 10:24

Az Európai Bizottság októberi levelében jelezte, hogy a magyar kormány által bejelentett egyenlegjavító intézkedések kétharmadát tudja figyelembe venni, így 2013-ban 3,7-3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt vár - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A miniszter bejelentette: a kormány ezért - bár nem ért egyet az unió értékelésével - megragadta a lehetőséget, és többletintézkedésekről döntött, hogy az EB szerint is teljesíthető legyen a 2,7-százalékos hiánycél.

A jövő évi növekedési prognózist 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentette a kormány - jelentette be Matolcsy.

A tranzakciós illeték 2 ezrelék lesz

A miniszter elmondta, a tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz, az emelést az államkincstár esetében is végrehajtják.

Ellenőrzés 2,5 millióig

Elmondta, a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben, ettől a kormány 60 milliárd többletbevételt vár.

Nem csökken a bankadó

A korábbi tervekkel ellentétben nem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán.

Nő a cafetéria adókulcsa

A béren kívül juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsa 10 százalékról 27 százalékra nő.

Közműadó a föld alatti vezetékekre

Bejelentette továbbá, hogy a föld alatti vezetékekre közműadót vezet be a kormány, amit a szolgáltatók fizetnek, ebből 30 milliárdos bevételt várnak.

Változó szabályozás

A jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet levonni.

MTI nyomán
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó