Balog Zoltán: A szociális földprogram a segítség
A szociális földprogram eszköz ahhoz, hogy a mélyszegénységben élők a saját munkájukkal javítsák helyzetüket - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a programban résztvevők árubemutatóján.
2012. október 17. 15:18

A miniszter 1-1,5 millióra becsülte a Magyarországon mélyszegénységben élők számát. Beszámolt arról, hogy helyzetük javítására az állam évi 980 milliárd forint alanyi jogon járó támogatást, és 222 milliárd forint mérlegelési jogkörben adható összeget fordít az adófizetők pénzéből.

A kormány eddigi szociális intézkedései közé sorolta a devizahitelesek problémáinak megoldását, és kiemelte, hogy elkezdődött a munkaalapú társadalom építése. Idesorolta a munkahelyvédelmi akciótervet, valamint a közmunka programot is. Ez utóbbi 132 milliárd forintba kerül évente, és 200 ezer embernek ad munkát, közülük 80 ezer cigány származású - mondta el.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a szociális földprogram keretében az idén már a termények feldolgozására, valamint kézműves termékek előállítására is lehet pályázni.

A szociális földprogram célja a nyilvántartott álláskeresők, illetve a támogatásban résztvevők munkavállalásának elősegítése. A nyertes pályázók - jellemzően önkormányzatok - az elnyert forrásokból megszervezik, hogy a munkához nem jutó helyiek növényt termeszthessenek, állatot tarthassanak, a termést pedig akár a helyi közétkeztetésben értékesítsék.

Juhász Imre, a Szociális Földprogramot Működtető Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke arról számolt be, hogy a szociális földprogramban évente 200-300 önkormányzat vesz részt.

A szociális földprogram idei pályázatán 147-en indultak, és 96 nyertest hirdetett ki Sztojka Attila, a tárca főosztályvezető-helyettese. A nyertes pályázatok révén 2.500 család jut lehetőséghez, hogy saját maga termeljen élelmiszert,  170 ezer kisállatot is kiosztanak. A 260 hektár föld művelését, valamint a terményfeldolgozást 1.500 közfoglalkoztatott segíti - ismertette Sztojka Attila.

A nyertesek között önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, szociális szövetkezetek, nonprofit cégek és alapítványok is voltak. Az átlagos támogatás egymillió forint körüli összeg.

A támogatást az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő utalja a nyerteseknek. A szervezet működését Tirts Tamás, főigazgató mutatta be a megjelenteknek.

MTI nyomán
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó