Primo Levi díjat kap Heller Ágnes
Heller Ágnes filozófusnak ítélte oda a Primo Levi 2012 nemzetközi díjat a holokausztot túlélő íróról elnevezett olaszországi Primo Levi Kulturális Központ, mely az elismerést vasárnap, Genovában adja át.
2012. október 18. 17:36

Heller Ágnes "szabad és bátor magatartást tanúsít a hatalommal szemben; állandó elkötelezettségével arra emlékeztet, hogy a demokráciát védeni és tanítani kell, mivel a demokrácia épülete semmi máson nem alapszik" - közölte az ANSA hírügynökség a genovai székhelyű Primo Levi Kulturális Központ (centroprimolevi.it) indoklását.

Az auschwitzi haláltábort túlélő, 1987-ben elhunyt íróról elnevezett, a zsidó kultúra terjesztésében elkötelezett kulturális központ 1992 óta ítéli oda a nemzetközi Primo Levi díjat, melyet azoknak ad át, akik a központ közleménye szerint "erkölcsi, lelki és polgári elkötelezettséggel hozzájárultak a békéhez és az igazsághoz egy előítéletektől, rasszizmustól és intoleranciától mentes világért, Primo Levi életének és műveinek szellemében".

A díjat az utóbbi húsz évben megkapta többek között Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus, Lea Rabin, a meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin özvegye, Simon Peresz izraeli államfő, Carlo Azeglio Ciampi volt olasz államfő, Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze, Steven Spielberg amerikai filmrendező, Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője. Tavalyelőtt Simone Veil francia politikus, tavaly pedig Andrzej Wajda lengyel filmrendező kapta a kitüntetést.

Az AdnKronos olasz hírügynökség szerint Heller "a magyar kultúra és a kortárs filozófiai gondolkodás jelképes képviselője".

Az elismerést vasárnap, Genovában, a Palazzo Ducale palotában adják át Marco Doria genovai polgármester, Pietro dello Strologo a Primo Levi Kulturális Központ elnöke, Salvatore Veca politikafilozófus, a Giangiacomo Feltrinelli alapítvány elnöke, Laura Borella a milánói egyetem erkölcsfilozófia professzorának jelenlétében.

mti
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • 180 walesi bárd
  Írók a szolidaritásért című kiáltványban állnak ki magyar írók a holnapi tüntetés résztvevői mellett. Többek között Kepes András, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Závada Pál, Radnóti Sándor, Kálmán C. György, Kornis Mihály, Parti Nagy Lajos és még sokan mások aláírták azt a szolidaritási fogalmazványt, amely a Rabszolga-törvény miatt kiszolgáltatottá vált emberek, valamint az esélyegyenlőség sárba tiprása miatt bajba jutott honfitársaink melletti kiállást fogalmazza meg.
 • Meg akarják büntetni Magyarországot
  Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a bevándorláspártiak meg akarják büntetni Magyarországot, mert nem akar befogadni migránsokat, Soros György szervezeteit viszont minél jobb anyagi körülmények közé segítenék.
 • Ki fogunk tartani
  Nem akarjuk és nem fogjuk menedzselni a saját nemzeti, vallási és kulturális identitásunk meggyilkolását.
MTI Hírfelhasználó