Primo Levi díjat kap Heller Ágnes
Heller Ágnes filozófusnak ítélte oda a Primo Levi 2012 nemzetközi díjat a holokausztot túlélő íróról elnevezett olaszországi Primo Levi Kulturális Központ, mely az elismerést vasárnap, Genovában adja át.
2012. október 18. 17:36

Heller Ágnes "szabad és bátor magatartást tanúsít a hatalommal szemben; állandó elkötelezettségével arra emlékeztet, hogy a demokráciát védeni és tanítani kell, mivel a demokrácia épülete semmi máson nem alapszik" - közölte az ANSA hírügynökség a genovai székhelyű Primo Levi Kulturális Központ (centroprimolevi.it) indoklását.

Az auschwitzi haláltábort túlélő, 1987-ben elhunyt íróról elnevezett, a zsidó kultúra terjesztésében elkötelezett kulturális központ 1992 óta ítéli oda a nemzetközi Primo Levi díjat, melyet azoknak ad át, akik a központ közleménye szerint "erkölcsi, lelki és polgári elkötelezettséggel hozzájárultak a békéhez és az igazsághoz egy előítéletektől, rasszizmustól és intoleranciától mentes világért, Primo Levi életének és műveinek szellemében".

A díjat az utóbbi húsz évben megkapta többek között Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, Willy Brandt Nobel-békedíjas német szociáldemokrata politikus, Lea Rabin, a meggyilkolt izraeli miniszterelnök, Jichak Rabin özvegye, Simon Peresz izraeli államfő, Carlo Azeglio Ciampi volt olasz államfő, Carla Del Ponte, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze, Steven Spielberg amerikai filmrendező, Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője. Tavalyelőtt Simone Veil francia politikus, tavaly pedig Andrzej Wajda lengyel filmrendező kapta a kitüntetést.

Az AdnKronos olasz hírügynökség szerint Heller "a magyar kultúra és a kortárs filozófiai gondolkodás jelképes képviselője".

Az elismerést vasárnap, Genovában, a Palazzo Ducale palotában adják át Marco Doria genovai polgármester, Pietro dello Strologo a Primo Levi Kulturális Központ elnöke, Salvatore Veca politikafilozófus, a Giangiacomo Feltrinelli alapítvány elnöke, Laura Borella a milánói egyetem erkölcsfilozófia professzorának jelenlétében.

mti
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • A Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is
  A Szent Korona sokkal több, mint egy díszes ötvösmunka. Jogforrás, jelkép, ereklye, nemcsak tárgy, de eszme is, hordozza erősségeinket és gyengeségeinket, tanúja küzdelmeinknek, abroncsa közös sorsunknak, büszkévé tesz, figyelmeztet hivatásunkra, emlékeztet nemzeti együvé tartozásunkra.
 • A történelemoktatásról – Hozzászólás a NAT-vitához
  Miért fontos, hogy történelmet tanuljunk? Milyen értékeket, ismereteket, tudásokat akarunk átadni, megtanítani az utánunk jövő nemzedékeknek és mi célból?
 • Bayer: Gruevszki bűne
  Gruevszki a migránsválság kellős közepén, országa jobboldali vezetőjeként kerítést épített a görög határszakaszra, és bejelentette, hogy mindenáron feltartóztatja az inváziót.
MTI Hírfelhasználó