Felfüggesztették a Tóásó-per tárgyalását
Ismét felfüggesztették a bolíviai Tarijában a Tóásó Előd és további 38 személy ellen "terrorista összeesküvés" miatt indított per tárgyalását, amelyet október 29-én folytatnak - írta hétvégi számában a Los Tiempos című bolíviai napilap.
2012. október 21. 11:32

Csütörtökön már eleve egyhetes szünet után folytatódott a tárgyalás, amelyet október 11-én azért napoltak el, mert nem érkezett meg minden vádlott a tárgyalás helyszínére, az ország déli részében fekvő Tarijába.

A bolíviai sajtó beszámolója szerint a csütörtöki tárgyalási napon is csak húsz vádlott volt jelen az őrizetben lévő 22 ember közül (a többiek szökésben vannak). A csütörtöki és pénteki ülésnapon a vádak ismertetésére kapott lehetőséget Marcelo Soza ügyész és a közbiztonsági tárca képviselője; azt rótták fel a vádlottaknak, hogy elnökgyilkosságra és Santa Cruz tartomány elszakadására szőttek terveket.

A Cochabambában megjelenő Los Tiempos szerint az ügyvédek egy része újabb eljárásbeli kifogásokat terjesztett elő, amelyeket a bíróság nem vett figyelembe. Védenceik nevében például nyomatékosan kérik, hogy a tárgyalást helyezzék át Santa Cruzba, ahol a legtöbb vádlott tartózkodik. Az ügyvédek elsősorban a fogva tartottak egészségi állapotára hivatkoznak, amely nem teszi lehetővé a nagy utazásokat. A román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt a fővárosban, La Pazban tartják börtönben, őt is minden egyes tárgyalás alkalmával Tarijába kell vinni.

Néhány ügyvéd nemzetközi megfigyelők jelenlétét kéri, mert szerintük a kormány a per folyamán végig megpróbálta lábbal tiporni a vádlottak jogait. Ezt különösen Gary Prado Araúz szorgalmazza, aki saját apjának, Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornoknak a védelmét látja el. Ez utóbbi a hadsereg századosaként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát.

Az eju.tv bolíviai hírportál szerint Gary Prado Araúz bejelentette, hogy hétfőn La Pazba utazik, és az ENSZ ottani kirendeltségének átnyújtja a nemzetközi megfigyelők kérésére vonatkozó levelét.

A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és Tóásó Elődöt pedig letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és már le kellett volna zárni ügyüket.
    
http://m.lostiempos.com/diario/actualidad/nacional/20121020/acusados-insisten-en-santa-cruz-como-sede-del_189493_402808.html

http://eju.tv/2012/10/gobierno-extradicin-de-melgar-es-clave-en-caso-rzsa-acusados-piden-veedores-internacionales/#utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+ErnestoJustiniano+%2EJU.tv%29

MTI nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó