Három nyala érkezett Magyarországra
Három nyala érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, amely Magyarországon egyedüliként mutatja be ezt a "pompás külsejű" afrikai antilopfajt - közölte az állatkert hétfőn az MTI-vel.
2012. október 22. 18:05

    A két fiatal nőstény, a másfél éves Nina és az egyéves Amira a berlini állatkertből, a három és fél éves hím, Kya - amelyet a gondozók Apócának becéznek - pedig a skóciai Edinburghból érkezett.


    Az állatok már korábban megjöttek, de eddig karanténozni kellett őket, ezért a nagyközönség csak mostantól láthatja őket. A gondozók jelenleg épp azzal vannak elfoglalva, hogy a kifutóra is kiszoktassák őket, de a három nyala most még tart kissé a számukra ismeretlen tereptől - írta közleményében a városligeti intézmény.


    A nyalák (Tragelaphus angasii) Afrika déli felében őshonosak. Bár a kipusztulásuktól jelenleg nem kell tartani, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1996 óta az egész kontinensre kiterjedő törzskönyvet vezet az állatkerti népességről. Ebből kiderül, hogy a több mint félezer európai állatkert közül csupán harmincban láthatnak a látogatók ilyen állatokat, Magyarországon egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykertben.


    A közlemény szerint a faj legfőbb különlegessége a szexuális dimorfizmus, vagyis az ivari kétalakúság. Amíg a nőstények 55-70 kilósak, a hímek akár 125 kilósra is megnőhetnek. Csak a hímeknek van szarvuk, ezek hossza szélsőséges esetben a 83 cm-t is elérheti. Egészen más a színük is: a nőstények világos vörösesbarnák, a hímek pedig sötét gesztenyebarnák, ráadásul a hímek fejlett sörényszőröket viselnek a marjukon, a nyakukon és a hasuk alatt.


     A nyala tápláléka főleg levelekből, gyümölcsökből, virágokból és rügyekből áll, az állatkertben a lucerna és a széna mellett szívesen eszik például ringlószilvát, barackot, banánt, almát.

mti
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó